tradíció

2021.08.10. 16:12

Ősi hagyományt elevenítettek fel Bonyhádon

Ősei hagyományát eleveníti fel a gyógyfűcsokor-szenteléssel két-három évente, immár mintegy másfél évtizede a bonyhádi német közösség.

G. R.

Fotó: Máté Réka

A Sommerfesttel együtt megrendezett programot idén – a vírushelyzet miatt – a megszokottnál szerényebb körülmények között tartották a múlt hétvégén – mondta Köhlerné Koch Ilona, a helyi német önkormányzat elnöke, hozzátéve, a kezdetektől a helyi Kränzlein Néptánc Egyesülettel közösen szervezik a rendezvényt.

 

Az előkészületek pénteken indultak a gyógynövénygyűjtő túrával. A résztvevők busszal és személyautóval érkeztek a helyszínre, a Grábóc központjában található játszótér melletti mezőre, ahol számtalan gyógynövény virágzik az év ezen szakában. A felnőttek és gyermekek egy helyi botanikus segítségével a hagyományok szerint válogatták, majd kötötték csokorba a növényeket.

A kisebbeket délután kézműves-foglalkozás várta, ahol illatosított mécseseket készítettek levendula felhasználásával. Szombaton regionális néptánc szemináriummal folytatódott a program, majd vasárnap misével zárult a katolikus templomban. Wigandt István katolikus pap a misét követően megáldotta a gyógyfűcsokrokat. A rendezvényre vidékről, sőt külföldről is érkeztek vendégek.

Borítóképünkön: megszentelték a pénteken szedett gyógyfűcsokrokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában