születésnap

2021.08.14. 07:00

Teri néni százkét éven túl is kiválóan érzi magát

Százkettedik életévét töltötte be Nagy Istvánné, született Márton Teréz augusztus tizedikén.

Brunner M.

20120812_SzedresNagy Istvánné született Márton Teréz aki lányával Horváth Miklósnéval él Szedresben. Augusztus 10.-én ünnepelte százkettedik születésnapját.

Fotó: Mártonfai Dénes

Teri néni Szedresben él legidősebb lányával. Hat gyermeke született, kilenc unokája, tizenegy dédunokája és hat ük­unokája van. A Tolna megyei Alsónyéken látta meg a napvilágot, később a családjával Szedresen telepedett le. Hat gyermeke közül már csak négyen vannak életben. Közülük az egyik lánya, Horváth Miklósné, miután a húga és annak férje meghalt, befogadta édes­anyját. Immár tizenkét éve nála lakik Teri néni. Egy éve költöztek új házba Szedresen, az önkormányzatnak köszönhetően. Egy családi sorházban bérlők, mert a régi házuk állapota annyira leromlott, hogy ott már nem lehetett lakni.

– Nem gondoltam volna, hogy ennyi évet megérek. Az anyám kilencvennégy éves volt, mikor meghalt, az apám előtte hunyt el. A szüleimnek én voltam a gondviselője – mondta Teri néni, aki ötödik gyerekként született. Kilencen voltak testvérek.

Nyugdíjas, idős évei csendesen telnek. Sokat pihen, a lányával főznek, beszélgetnek, tévéznek. Van kertjük, tyúkjaik, kakasaik, így friss, házi hús, tojás is akad. A házuk előtt is tudnak üldögélni, szívesen váltanak szót a szomszédokkal, az arra járókkal.

– Édesanyám egész életében olyan volt, mint egy tyúkanyó. 1982-ben temettük el édesapánkat, hetvenegy évesen. A szüleim a gazdaságban dolgoztak. Édesanyám mindig is azt szerette, ha nyüzsög körülötte a család, a gyerekek, unokák, ükunokák. Azt mondja, hogy az összetartás és a szeretet miatt lehet ilyen hosszú élete – mondta róla a lánya. A százkét éves asszonyt jelenleg az érdekli a legjobban, hogy miért szédül annyit, de azt is hozzátette, hogy ettől eltekintve teljesen jól van.

Vajon mi lehet a titka a százkét éves asszonynak? Lapunknak elmondta, hogy egész fiatalkorában alig ivott vizet, teát, mondhatni, mindig kevés folyadék volt a szervezetében. Mostanság reggelire tejet iszik vajas kenyérrel, ebédre szereti a zöldbablevest, kedvence a pörkölt. Vacsorára szívesen fogyaszt főtt tojást, krumplit, szalonnát, szalámit. Ahogy elmondta, ételekben sosem volt válogatós. Azonban a felnőtteknek tanácsolt minimum két liter folyadékot sosem tudta igazán teljesíteni.

Borítóképünkön: Egy éve lakik lányával új házban Teri néni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában