Lovon és kerékpáron érkeztek

2021.08.30. 18:10

Végigjárták a mohácsi csatába induló magyar sereg útját

Wessely Gábor

Fotó: W. G.

A Mohácsi Történelmi Emlékhely kezelője a Duna-Dráva Nemzeti Park. Ebből adódóan ők szervezik a II. Lajos-zarándoklatot, amit 2016-ban indítottak először, és a tervek szerint az 1526-os csatavesztés ötszázadik évfordulóján, 2026-ban tartanak meg utoljára. A résztvevő lovas zarándokok Érdről indultak, Tolnán pénteken voltak, megálltak még Szekszárdon és Bátán, s végül, augusztus 29-re érkeztek Mohácsra.

Mindenütt tisztelegtek a történelmi eseményt megörökítő emléktáblák előtt. Tolnán Ezerné Huber Éva jegyző fogadta a XVI. századi ruhákba öltözött tizenegy hagyományőrző lovast. Többségük a Vercse László vezette Rády József Huszárbandérium tagjai közül került ki. Elhelyezték a megemlékezés koszorúját a városháza falán lévő emléktáblánál. (Kerékpáros zarándokok is letekertek Érdről Mohácsra, de ők később indultak, mert kiépített utakon, gyorsabban közlekedhettek mint a lovasok, akiknek földutakat kellett igénybe venniük.)

Lovas zarándokok a tolnai főtéren Fotó: W. G.

A nemzeti park részéről Varga Zsolt mondott rövid ismertetőt az állomáshelyeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában