jubileum

2021.09.18. 07:00

A Csurgó zenekar élményt, ajándékot ad szülinapi koncertjén

Javában készül a jubileumi fellépésre a negyedszázada muzsikáló csapat. Nemcsak szórakoztat, nevel is a zenéjével. A Csurgó átérzi felelősségét.

Szeri Árpád

20200917 Szekszárd Szekszárdon a Vármegye Háza udvarán koncertet adott a gyerekeknek a Szekszárdi Csurgó Zenekar. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság Képen: Siklósi Krisztián, Csurgó zenekar énekese, műsorvezető

Fotó: Makovics Kornél

Huszonöt esztendeje zenél a Csurgó zenekar és ezt az ünnepi évfordulót a csapat méltóképpen kívánja megünnepelni. Az öt éve Pro Urbe Szekszárd Emlékplakettel kitüntetett együttes szeptember 19-én, vasárnap 16.45 órától a megyeszékhelyen, a Béla király téri nagy színpadon tartja meg születésnapi koncertjét.

– Negyedszázad. Mi jut eszébe elsőként, ha ezt a tekintélyt parancsoló időtávot gondolatban a zenekarhoz rendeli? – kérdeztük a frontembert, Siklósi Krisztiánt.

– Ezen valóban gondolkodtam – hangzott a válasz. – Az jutott eszembe, hogy ha valaki megszületik, akkor nagyjából ennyi idő alatt lesz kész ember. És ennyi idő elteltével lehet kész arra, hogy olyasmit alkosson, ami embertársai számára is fontos. Itt vagyunk mi, a huszonöt éves Csurgó zenekar és olyasmit, olyan értéket tehetünk le az asztalra, amivel nemcsak magunknak, hanem másoknak is örömet szerezhetünk. Ne tűnjék szerénytelenségnek, de mi erre büszkék vagyunk.

– Joggal, hiszen a Csurgó olyan márkanév, amit rengetegen ismernek és nemcsak megyénkben.

– Ezt, nagy örömünkre, mi is tapasztaljuk. De ilyenkor az is eszembe jut, hogy ezt nem kizárólag önmagunknak köszönhetjük. Hanem először is azoknak, akik egykoron zeneileg felkészítettek bennünket. Valamint már régóta azon óvónőknek, tanítóknak, akik hozzáértő szakmai javaslataikkal járultak és járulnak hozzá önépítkezésünkhöz. Ők, azok, akik a kisgyermekeket elhozzák a koncertjeinkre.

– Miután a zenekar elkötelezett képviselője a legkisebbek – önmagán túlmutató – zenei nevelésének.

– Kodály Zoltán már annak idején hangsúlyozta a kisgyermekek zenei nevelésének fontosságát, ami azt illeti, át is érezzük a felelősségünket. Ha a szülő ránk bízza legféltettebb kincsét, azaz a gyermekét, akkor csak ahhoz van jogunk, hogy a gyermeket olyan zenei élményben részesítsük, mely hozzájárul lényének fejlődéséhez, későbbi kiteljesedéséhez.

Kezében szépen szól a hegedű

– Ez igazi ünnep lesz! – jelentette ki Siklósi Krisztián, amikor a születésnapi koncert részleteiről érdeklődtünk. A Barta Balázs (gitár), Jankó Balázs (harmonika), Maráz Nándor (dob), Szabó Máté Gergely (hegedű), Szűts Huba Ákos (nagybőgő) és Siklósi Krisztián (ének, műsorvezetés) felállású hatosfogat javában készül a jeles napra. A frontember, ha úgy adódik, nemcsak énekelni tud, hanem citerázni, brácsázni és mindenekelőtt hegedülni, a költő szavaival élve, nem középiskolás fokon.

– Mi azt ünnepeljük, hogy mint zenekar, megértünk ennyi időt – folytatta a csapat vezetője. – Ez nem sok együttesnek adatik meg. A legnagyobb öröm az lesz számunkra, ha sokan eljönnek erre a fellépésre és ott velünk együtt ünnepelnek. Viszonzásképpen mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a köszöntő beszéddel, vetítésekkel, vendég zenészek bemutatkozásával is egybekötött koncert mindenkinek maradandó élményt nyújtson. A legkisebbek számára ajándékokkal is készülünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában