fertőzés

2021.09.29. 15:30

Bármikor bárhova eljuthat a sertéspestis

Wessely Gábor

Fotó: Shutterstock

Még nem mutatták ki az afrikai sertéspestis jelenlétét a megyénkben elejtett vaddisznókban, és házi sertésekben sem. Északkelet-Magyarországon és keleti határainkon túl viszont súlyos intézkedéseket kellett hozni emiatt. Állattartó telepek teljes állományának likvidálására is sor került. Ez a vírus az emberre nem jelent veszélyt, viszont a sertések között gyorsan terjed és pusztít. Részben ezért, részben a túlszaporodás miatt most a szokásosnál jóval több vaddisznót lőnek ki a vadásztársaságok. Egy olvasónk szerint teljesen hibátlan, elejtett állatokat kell megsemmisítésre leadni. Ám a megyei vadászkamara titkára, dr. Király István pontosította az információt: ‒ A leadás csak egy lehetőség, amivel vannak, akik élnek, mert így is a pénzükhöz jutnak. Viszont a nem fertőzött vadhús szabadon értékesíthető. A kilőtt disznót meg kell mintázni, vért, szövetmintát levenni belőle és megvizsgáltatni. Tolnában eddig minden minta negatív volt. Ismereteink szerint hozzánk legközelebb, Fejér megyében találtak pozitív mintát, s ott egyelőre megállt a fertőzés terjedése. Az Alföldön viszont több megye érintett.

Mint tapasztaljuk, a vírusoktól nem könnyű megszabadulni. Erre is kitért a kamarai titkár: – Külföldi példák igazolják, hogy nem adja meg könnyen magát az afrikai sertéspestis. Spanyolországban évtizedeken át harcoltak ellene, úgyhogy megeshet, hogy nálunk is jelen lesz még egy darabig. Magyarországon két éve diagnosztizálták az első esetet. Közvetítheti az ember is, feldolgozott élelmiszerrel vagy hulladékkal, mert abban sem semmisül meg. Bármikor bárhova eljuthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában