Kedvező tendencia

2021.09.09. 17:50

Csökkenhet a legfontosabb építőanyagok ára

Megfordult a tavasz óta tartó intenzív folyamat, az építőanyagok árának nagymértékű emelkedése. Kormányintézkedéseknek köszönhetően egyes termékek esetében máris tapasztalható az árcsökkenés. Szakemberek szerint azonban nem várható, hogy az árak visszaessenek a korábbi szintre.

Gazsó Rita

Forrás: Shutterstock

A legfontosabb építőanyagok ára a következő időszakban várhatóan 10–15 százalékkal csökken, amely szeptember végétől már érezhető lesz a kereskedőknél is. Az építőanyag-forgalmazók másfél havi rendelésállománnyal dolgoznak, a kormányintézkedéseknek köszönhetően ezután már a kedvezőbb árubeszerzésekből származó anyagok kerülhetnek majd a kereskedések polcaira – mondta portálunknak Koji László.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnökét a magyarországi építési piac anyag­ellátásával kapcsolatos helyzetéről kérdeztünk azt követően, hogy a kormány a múlt héten egyeztetett az ÉVOSZ-szal és a nagy áruforgalmat lebonyolító építőanyag-kereskedőkkel az egyre kritikusabb áremelkedésekről, anyaghiányokról.

A konzultáción részt vevő kereskedő-szolgáltató nagy vállalkozások, mint kiderült, a kormány és az ÉVOSZ kérésének megfelelően megerősítették, hogy a várható építőanyag-gyártási, beszerzési ármérsékléseket a kiskereskedelmi árakban is érvényesítik, azaz a fogyasztók számára is érzékelhetővé válik. A távlati anyagárakról az elnök nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. Jelezte: nem várható, hogy a korábbi árszintet elérnék, de az biztos, hogy csökkenni fognak.

Az építőipari termelés alakulása Magyarországon (2001–2021 január–június). Előző év azonos időszaka = 100

Koji Lászlótól megtudtuk, a korábban előforduló áruhiányt sikerült elkerülni, köszönhetően annak, hogy időközben enyhültek az építőipari világkereskedelmi feszültségek, a nagyobb építőipari kereskedők alternatív árubeszerzési vonalat találtak, valamint a hazai gyártású anyagokból lényegesen kevesebbet exportáltak.

A helyzetről megkérdeztük a nagy múltú építőipari vállalkozás, az Alisca Bau tulajdonosát, Korcsmár Istvánt, aki elmondta, hozzászoktak az évenkénti áremelkedéshez, de nem ilyen mértékben. Ennek okaként főként a forint árfolyamesését határozta meg az euróval szemben. Jelezte, a faáruk ugyan már most olcsóbbak lettek, de szerinte a többi alapanyag esetében nem igazán várható majd árcsökkenés. Úgy fogalmazott, annak is örülnének, ha nem történne további drágulás. A szakember egyébként nem a kereskedőket, inkább az alapanyaggyártókat hibáztatja a gigantikus áremelkedésért, amelyek nagyobb része külföldi vagy külföldi érdekeltségű cég.

Az importáruk drágultak leginkább

Az átlagosan harmincszázalékos építőanyag-áremelkedéseket március és augusztus között meghatározóan a világkereskedelmi folyamatok okozták. A legnagyobb áremelkedések azoknál a termékeknél voltak, ahol alapvetően importra szorul a magyar építési piac: így a fa, az acél, a réz és alumínium, valamint a vegyipari alapanyagú termékek ára nőtt meg drasztikusan az elmúlt hónapokban. A fogyasztóvédelem nyolc héten át vizsgálta az építőipari alapanyagok piacán tapasztalható visszás jelenségeket. Ötszáz kereskedőt kerestek fel, 34 százalékuknál találtak készlethiányt, 74 százalékuknál nőttek az árak.

A termékek többségének 80–100 százalékkal nőtt az ára, de volt, ahol 130–160 százalékkal.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában