Elismerték a koronavírus ellen védekezők áldozatos munkáját

A megyei védelmi bizottság elnöke, dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott döntése értelmében a Covid–19-járvány elleni védekezésben nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként több mint negyven szakember vehette át szerdán a Tolna Megye Védelméért emlékérmet és oklevelet.

Fekete László

Fotó: Makovics Kornél

A Hotel Merops Mészárosban megtartott ünnepséget követően hat díjazottat arra kértünk, foglalják össze a koronavírus-járvány elleni védekezés elmúlt közel másfél évének kihívásait, feladatait.

A Tolna Megyei Balassa János Kórházat az elsők között jelölték ki járványkórháznak, de dr. Németh Csaba főigazgató szerint nem ez határozta meg a kihívás nagyságát. –Egy addig ismeretlen vírussal kellett felvegyük a küzdelmet úgy, hogy a kezeléséről kezdetben még nem álltak rendelkezésre információk –mondta. – Az egész kórház működését úgy kellett átszervezni, hogy közben a járványügyi intézkedéseket betartva megvédjük az osztályainkon gyógyulókat és dolgozóinkat, valamint biztosítsuk a járóbeteg-ellátást is. Nem volt pihenő: se hétvége, se ünnepnap. A helyzet akár óráról órára is változott, s ez azonnali döntések meghozatalát kívánta tőlem és kollégáimtól. Kihívás volt a kórházi oltópont megszervezése is, ahol már nyolcvanezernél is több vakcinát adtunk be.

Dr. Németh Csabának Süli János gratulál

A díjazottak között volt dr. Szabó Gábor bogyiszlói háziorvos is, aki maga is kórházi kezelésre szorult. – A járvány első hullámát szinte nem is érzékeltük a településen, a tavaly ősszel berobbant második aztán felpörgette az esetszámot. Decemberben magam is elkaptam a vírust, és légzési nehézségek miatt tíz nap elteltével mentőt kellett hívnom magamra. Lélegeztetőgépre végül nem kerültem, de kórházi kezelésre szorultam. A harmadik hullámban sajnos több bogyiszlói lakost is elveszítettünk, ezért amint elérhetővé vált, igyekeztem minél több falubelit rábeszélni az oltás felvételére, segítettem az oltópontra jutás megszervezésében is.

Dr. Szabó Gábor bogyiszlói háziorvos és a díjátadók

A járvány elleni védekezésbe az orvostanhallgatókat is bevonták. A PTE Általános Orvostudományi Karára járó Fazekas Luca Boglárka is vállalta az önkéntes munkát. –Diáktársaim többségéhez hasonlóan nem volt kérdés, hogy részt vegyek a védekezésben. Előbb a tesztelések folyamatában segédkeztem, majd a mentőszolgálat koronavírus-gyanús eseteinek mintavételét végeztük. Legutóbb a hatvan éven felüliek oltásra buzdításában vettem részt, felhívva ezzel a figyelmet a védőoltás fontosságára.

Fazekas Luca Boglárka orvostanhallgató

Dr. Pátri Eszter megyei tisztifőorvos nagyon nehéz időszakként jellemezte a járvány elleni védekezés elmúlt mintegy másfél évét. – Egy olyan helyzetben kellett egyik napról a másikra döntéseket hozni, amelyre nem lehettünk felkészülve. Nem állt rendelkezésre tapasztalat, ezért éjjel-nappal a kihívásokra adandó megfelelő válaszokon dolgoztunk. A védekezés jelenleg ismert eszközei közül az oltás a leghatékonyabb, ezért minden egyes beadott oltással nagyobb eséllyel vesszük fel a harcot a járvánnyal szemben.

Dr. Pátri Eszter tiszti főorvos, dr. Horváth Kálmán és dr. György István

Az újkori mentőszolgálat legkomolyabb kihívásának nevezte a koronavírus-járványt Lang Róbert megbízott megyei vezető mentőtiszt. – A pandémiás helyzet a megnövekedett terhelés mellett teljesen más gondolkodást is követelt a mentősöktől. Elmondhatom, hogy bajtársaink egy emberként vettek részt és álltak helyt a védekezésben. A járvány első hullámában olaszországi példákat látva készültünk fel a kihívásokra. Sokat profitáltunk ezekből a későbbiekben, amikor a napi esetek száma hatvanról nem ritkán száz felettire emelkedett – mondta a mentőtiszt. Lang Róbert hozzátette, a végsőkig kimerült mentősöknek éppen időben érkezett a tesztelésben segítő önkéntesek segítsége, de a lakosság elismerése, támogatása is átsegítette őket egy-egy nehéz időszakon.

Lang Róbert vezető mentőtiszt Fotók: Makovics Kornél

– Ahhoz, hogy Magyarország sikerrel vívta meg a harcot a koronavírus-járvány mindhárom hullámával, jó döntések sorozatára volt szükség – fogalmazott dr. György István, a Miniszterelnökség államtitkára. Jó döntésnek nevezte a kormány részéről azt, hogy időben határozott a keleti vakcinák beszerzéséről, és hogy a védekezés és az oltás szervezésének feladatait a területi közigazgatásra, az oltás beadását a teljes egészségügyi szolgáltatórendszerre bízta. Az államtitkár példaértékűnek nevezte az összefogást a magyar közigazgatás történetében: orvosok, mentősök, egészségügyi szakdolgozók, egyetemi hallgatók, katonák, rendőrök, katasztrófavédők munkájának eredménye megmentett emberi életek ezreiben mérhető.

Dr. György István, a Miniszterelnökség államtitkára (jobbról az első) is kapott kitüntetést

https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/elismertek-a-vedekezesben-kiemelkedoen-teljesito-szakembereket-4004861/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában