Koronavírus-járvány

2021.09.08. 17:30

Elismerték a védekezésben kiemelkedően teljesítő szakembereket

A koronavírus-járvány elleni védekezésben kiemelkedő munkát végzett Tolna megyei szakemberek – egészségügyi-, szociális- és hatósági területen dolgozók – vehettek át elismerést a Tolna Megyei Kormányhivatal Védelmi Bizottságának szerdai díjátadó ünnepségén, a szekszárdi Hotel Merops Mészárosban.

Fekete László

A Tolna Megye Védelméért emlékérmet és elismerő oklevelet negyvenegy, a koronavírus-járvány elleni védekezésben a maga területén kiemelkedő munkát végző megyei szakember vehette át, köztük felnőtt- és gyermek háziorvosok, kórház- és ápolási igazgatók, higiénés és infektológus szakorvosok, a mentőszolgálat szakemberei, katonák és orvostanhallgatók, hatósági és vízügyi szakemberek.

A díjazottakat dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, dr. Horváth Kálmán megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke, Süli János, a paksi bővítésért felelős miniszter és Horváth István országgyűlési képviselő köszöntette.

– A 2013-as dunai árvíz sem mérhető ahhoz a feladathoz, amelyet a koronavírus-járvány elleni védekezés rótt a 2011 óta a megyei védelmi bizottsági feladatokat ellátó kormányhivatalra – kezdte beszédét a házigazdaként elsőként mikrofonhoz lépő dr. Horváth Kálmán. – Mintegy másfél éves megfeszített munka és széles körű összefogás eredményeként, a Tolna megyei szakembereknek a tesztelés, a gyógyítás, az oltások és a logisztika területén végzett áldozatos és elkötelezett munkájának köszönhetően csatát nyertünk a pandémia ellen. Ez a díjátadó lehetőséget kínál, hogy a folyamatos küzdelemben megálljunk egy pillanatra, és a kormány, valamint a Tolna megyei emberek nevében köszönetet mondjunk, megbecsülésünket fejezzük ki a járványhelyzet kezelésében elévülhetetlen érdemeket szerzőknek – tette hozzá a megyei kormánymegbízott.

– Magyarország sikerrel küzdötte le a koronavírus-járvány mindhárom hullámát – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. György István kiemelte: mindez a védekezésben és az oltás megszervezésében részt vevő szakemberek áldozatos munkájának, és annak köszönhető, hogy „a pandémia ellen egy jól felkészült egészségügyi ellátó- és kormányhivatali rendszerrel vettük fel a harcot”. Közösen értük el, hogy ma már az emberek többsége is úgy látja: Magyarország sikeresen képes kezelni a vészterhes időszakokat, és jelenleg a járvány negyedik hullámában is a világ egyik legbiztonságosabb országa – mondta.

Az államtitkár emlékeztetett, jó döntésnek bizonyult a kormány részéről a keleti vakcinák beszerzése és az Európai Unió egyik legdinamikusabb oltási programjának megszervezése, amelyek magyar életek ezreit mentették meg. György István hangsúlyozta, az országos oltási munkacsoport vezetőjeként példaértékű összefogásnak lehetett tanúja, amelyért köszönet illeti a védekezésben résztvevőket, a frontvonalban és a hátországban harcolókat egyaránt. Az államtitkár zárásként arra kérte hallgatóságát, minden fórumon hívják fel a Tolna megyei emberek figyelmét az oltások felvételére, mert a koronavírus-járvány újabb, a minden korábbinál fertőzőbb delta-variáns előidézte negyedik hulláma csak így fékezhető meg.

– Felelősek vagyunk egymásért, családjainkért, ezért a védekezés továbbra is fontos feladat – hangsúlyozta beszédében Süli János, aki a vírus szövődményei miatt maga is kórházi ellátásra szorult. A paksi bővítésért felelős miniszter köszönetet mondott mindazoknak, akik a járvány elleni védekezésben munkálkodtak. Hangsúlyozta, az összefogásra ezentúl is szükség lesz, hogy sikeresen vívjuk meg a koronavírus-járvány elleni újabb és újabb csatákat. Süli János felhívta a figyelmet az oltás felvételének fontosságára, mert amint fogalmazott, a pandémia negyedik hulláma az oltatlanok hulláma lesz.

A térség országgyűlési képviselője egy közmondást idézve rámutatott: a bajban nem csak a jó barát ismerszik meg, de a rátermettség és hozzáértés is. Ezekről tettek tanúbizonyságot mindazok, akik most elismerést vehetnek át. Horváth István szerint a járvány elleni védekezés és összefogás példaértékű volt, köszönhetően többek között a Tolna megyei szakembereknek is. A parlamenti képviselő az előtte szólókhoz hasonlóan az oltás felvételének fontosságát hangsúlyozta, hogy eredményesen és lehető legkisebb veszteséggel vehessük fel a harcot a pandémia következő hullámával.

A beszédeket követően az államtitkár, a kormánymegbízott, a miniszter és az országgyűlési képviselő 41 olyan, Tolna megyei, egészségügyi, honvédelmi, vízügyi szakembernek adta át a Tolna Megye Védelméért emlékérmet, aki a védelmi feladatok ellátásában kimagaslóan állt helyt. A díjátadás zárásaként dr. Horváth Kálmán György Istvánnak nyújtotta át az elismerést.

Az ünnepségen pohárköszöntőt mondott Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke, közreműködtek a Liszt Ferenc Zeneiskola tanárai, Ágostonné Béres Kornélia (fuvola), Lászlók Éva és Tóth Mónika (gitár).

A díjazottak névsora

Védelmi bizottság elnökének döntése alapján Tolna megyében a Covid-19 járványügyi védekezésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek közül elismerésben részesült:

Dr. Szoboszlai Ildikó házi gyermekorvos, dr. Benkó Claudia fogorvos, dr. Kovács Klára háziorvos, dr. Farkas Éva Edina háziorvos, dr. Dobrovitzky Imelda háziorvos, dr. Csonka Mária háziorvos, dr. Szabó Gábor háziorvos, dr. Pató András háziorvos, dr. Omacht Erika házi gyermekorvosi kollegiális vezető, dr. Papp Zoltán háziorvosi kollegiális vezető, Lang Róbert megbízott megyei vezető mentőtiszt, Molnár Mihály mentőtechnikus.

Pfaffné Deli Zsuzsanna, a Tolna Megyei Balassa János Kórház oltópontjának vezetője; Benkő Tímea, a Dombóvári Szent Lukács Kórház ápolási igazgatója; Laufer Éva, a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet ápolási igazgatója; Frastné Nikl Gyöngyi, a Paksi Gyógyászati Központ ápolási igazgatója; Lovrity Attiláné, Szekszárd MJV Önkormányzata Egészségügyi Gondnokság intézményvezetője; Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere.

Dr. Németh Csaba, a Tolna Megyei Balassa János Kórház főigazgatója; dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója; dr. Kerekes László, a Dombóvári Szent Lukács Kórház főigazgatója; dr. Barcza Zsolt, a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet főigazgató főorvosa.

Dr. Almási István, a megyei kórház higiénikus főorvosa; Gősi Rita, a megyei kórház kórházhigiénés csoport vezetője; dr. Bali Ildikó, a megyei kórház fertőző osztály osztályvezető főorvosa; dr. Cseh Judit, a megyei kórház fertőző osztály szakorvosa; Grosicsné dr. Zolnyánszki Ilona, a dombóvári kórház fertőző osztály főorvosa; dr. Sweis Majdi a dombóvári kórház intenzív osztály másod főorvosa.

Bálint Petra Alexandra, a Semmelweis Egyetem hallgatója; Belánszky Janka, Wahl Veronika, Berzéki Regina, Nagy Mátyás és Fazekas Luca Boglárka, valamennyien a Pécsi Tudományegyetem hallgatói.

Dr. Lehőcz Regina, a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója; dr. Tarnai Nikoletta a megyei kormányhivatal igazgatója; dr. Pátri Eszter megyei tisztifőorvos, a megyei kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály főosztályvezetője; Metz Ildikó tűzoltó alezredes, a Tolna Megyei Védelmi Bizottság titkára; Kvanduk Tamás őrnagy, a Tolna Megyei Védelmi Bizottság titkár-helyettese; dr. Meglécz Katalin orvos ezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Stratégiai Szervek Haderővédelmi és Gyógyító Főnökség főnöke; dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője.

Tolna Megye Védelméért emlékérem elismerésben részesült továbbá a vízügyi szakterületen végzett több évtizedes kiemelkedő szakmai munkájáért és az árvízi védekezés során nyújtott kiemelkedő teljesítményéért Tóth István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egykori munkatársa.

Borítóképünkön: A koronavírus-járvány elleni védekezésben nyújtott munkájukért elismerésben részesült szakemberek.

Ezek is érdekelhetik