pápai mise

2021.09.13. 17:30

Isten a szeretetet hirdeti, nem a magamutogatást

Kollégánk a tolnai zarándokcsoport tagjaként vett részt Ferenc pápa budapesti miséjén. A katolikus egyházfő által bemutatott istentiszteletet – melyet a tévé is közvetített ‒ mintegy százezren látták a helyszínen, a Hősök terén, illetve az Andrássy úti kivetítőkön.

Wessely Gábor

A tolnai hívek, közel ötvenen, Ravasz Csaba plébános vezetésével utaztak Budapestre. A legfiatalabb zarándok hat, a legidősebb 83 éves volt ebben a csoportban. Összesen több mint hetvenötezren regisztráltak, s mivel voltak szabad szektorok, s azok is megteltek, becslések szerint mintegy százezer hívő vett részt Ferenc pápa budapesti, a Hősök terén celebrált miséjén. Ez a vasárnapi istentisztelet zárta a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, mely nyolc napon át tartott a magyar fővárosban. Ott volt Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka, Erdő Péter bíboros, sok hazai és külföldi püspök, érsek, bíboros, pap, szerzetes, apáca, továbbá számos ministráns, még határaikon túli magyarlakta településekről is.

Áder János kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett a szertartáson, melyet több tévécsatorna közvetített. A mintegy kétezer tagú, nyolcvan énekkar alkotta közös kórust Varga László, a váci székesegyház karnagya vezényelte. Rendőrök – köztük vidékről felvezényeltek is – szép számmal teljesítettek szolgálatot, terrorelhárítók, mesterlövészek és egészségügyi dolgozók, mentősök is voltak a helyszínen jó néhányan.

A mise előtt a pápamobil végighajtott az Andrássy úton – mely mentén a Hősök terétől az Oktogonig voltak kijelölve a szektorok –, és áldást osztott. A tolnaiak a Bajza utca sarkán kaptak helyet. Kivetítőn figyelhették az eseményeket. Szekszárdról és más településekről is érkeztek buszos zarándokok.

Beszédében az egyházfő Szent István és Szent Erzsébet példáját állította a hallgatóság elé, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a kereszt sohasem volt divatos, mégpedig azért, mert Isten logikája és a világ logikája eltérő. Isten logikája az alázatos szeretet. mely távol áll minden magamutogatástól. Ferenc pápa köszönetet mondott mid a szervezőknek, mind a közreműködőknek. Magyarul is megtanulta ezt: Köszönöm! S a misét ezekkel a szavakkal zárta: Isten áldd meg a magyart!

Délután a zarándokcsoportok hazaindultak, a pápa pedig Szlovákiába utazott tovább, ahol szerdáig marad.

Eucharisztia

A katolikus világtalálkozót, a hívők ezreit megmozgató Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) négyévente rendezik meg, más-más országban. Magyarországon most volt másodszor, az előzőt 1938-ban tartották itt. (A pandémia miatt a mostani találkozó egy évet csúszott.) Az eucharisztia: Krisztus teste, mely a miséken ostya formájában van jelen. A NEK ennek jobb megértését próbálta szolgálni, istentiszteletekkel, előadásokkal, tanúságtételekkel és más lelki programokkal, nyolc napon át. A figyelmet az oltáriszentségben jelen lévő Krisztusra irányítva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában