ünnep

2021.09.05. 06:58

Jól összekovácsolta Aparhant lakóit az augusztusi falunap

Augusztus utolsó szombatján tartották a falunapot Aparhanton, a szabadidőparkban. Dávid Tímea polgármester beszédében elhangzott, hogy a tavalyi év bezártsága után újra együtt ünnepelhetnek, lehetőségük van egy kis lazításra, szórakozásra, hátrahagyva – ha csak egy napra is – a mindennapi gondokat és feladatokat.

Brunner Mónika

2021.08.28 Aparhant. Aparhanton falunapot rendeztek. A falunapon számos fellépő és főzőverseny is volt. Fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Aparhant Dávid Tímea polgármester ünnepi beszédében kitért arra is, hogy a falunapon megmutathatnak valamit egymásnak kedvenc időtöltéseikből, kötetlenül beszélgethetnek bármiről, amelyhez jó témát adnak a kulturális programok, a futballmérkőzés. Megismertethetik ismerőseikkel, szomszédaikkal kedvenc ételeiket, hiszen harminckét csapat nevezett a főzőversenyre. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek az előkészületekben, és hozzájárultak ahhoz, hogy a falunap megvalósulhasson.

Az Aparhanti Kórus is fellépett Kolozsi András vezetésével. Fotó: M. K.

Megköszönte az önkormányzat dolgozóinak, önkénteseknek, a rendezvény résztvevőinek, fellépőinek a munkáját. Idézte Szent Pál apostolt: „Ne azt keressétek, ami széthúz és megoszt benneteket, hanem azt, ami összeköt”. Hozzátette, szóljon a falunap a vidámságról, emlékezzenek majd vissza rá feledhetetlen emlékként, tele élményekkel.

– Úgy érzem, nagyon jól sikerült a falunap, amelyet már vártak az emberek. Az esős időjárás ellenére is érkeztek a rendezvényre, sőt, reggel hét órától már sátrakat állítottak fel, hogy jelen lehessenek – mondta lapunknak Dávid Tímea polgármester.

Sziebert Éva, Váralja polgármestere és csapata is főztek. Fotó: M. K.

Az eseményen a szezonnyitó-futballmérkőzésre is sor került, az Aparhanti SE a Bonyhád-Börzsöny SE csapattal játszott. Fellépett az Aparhanti Kórus, a színpadon táncra perdültek az ovisok, műsort adott a Völgységi Néptánc Egyesület, a Nagymányoki Német Tánccsoport. A fellépők között volt még Ribizli Bohóc, Sárközi Norbi és barátai. Sztárvendégek adtak koncertet: Auth Csilla, Varga Feri & Balássy Betti.

Dávid Tímea polgármester összegezve az eseményt elmondta, hogy a falunap összehozta a közel ezerfős lakosságot. A 2019-es önkormányzati választások óta legfőbb céljai közé tartozik, hogy közösséget építsen Aparhanton, fejlessze a települést, stabilizálja az önkormányzat gazdasági helyzetét.

Ribizli Bohóc nagy sikert aratott a gyerekek körében. Fotó: M.K.

– Jelenleg az óvodánk és nyolcosztályos iskolánk támogatása a legfontosabb. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy bár kistelepülés vagyunk, rendelkezünk oktatási-nevelési intézményekkel. Iskolánkba százöt tanuló, óvodánkba harmincöt kisgyermek jár. Kézműves-foglalkozásokat, táncórákat szervezünk a részükre, októberben pedig megtartjuk az idősek napját. Az önkormányzat az idei ­nyár óta rendelkezik falubusszal. Miután megváltozott a szociális törvény, ezer fő alatti települések is indíthatnak falugondnoki szolgáltatást, ennek feltétele volt a falubusz – ismertette.

Auth Csilla zárta a programokat. Fotó: M. K.

Az önkormányzat védőnői szolgáltatásra huszonötmillió forintos támogatást szerzett, amelyből az orvosi épületet is tovább újítják, valamint újabb orvosi eszközöket vásárolnak. Tervezik az orvosi szolgálati lakás felújítását is, hogy ne csak helyettes háziorvoshoz tudjanak fordulni az aparhantiak, hanem saját háziorvosuk lehessen. Pályázat útján szeretnének forrást szerezni a felújításra.

Az önkormányzat szintén jelentős beruházása a Magyar Falu Programban a negyvenmillió forintnyi elnyert összeg, amelyből a József Attila utca négyszáznegyven méter hosszú, három méter széles, összesen ezerkétszázhét négyzetméteres szakaszát újítják fel.

Felkészültek egy újabb koronavírus-járványos időszakra

Aparhanton magas a lakosság koronavírus elleni oltottsági aránya, a lakosok mintegy hatvan százaléka beadatta az oltást. A településen egy várható veszélyesebb időszakra is felkészültek már. A járvány alatt mindvégig fegyelmezetten betartották a szabályokat, és így van ez a mai napig. Dávid Tímea polgármester elmondta, számos elszármazott, egykori aparhanti keresi meg önkormányzatukat. Érdeklődnek a településen történő eseményekről, valamint pozitív visszajelzéseket kapnak tőlük Aparhantot illetően.

A település lakói jelenleg a Nemzetiségi Napukra a legbüszkébbek, amely során minden év augusztusában, Nagyboldogasszony napján nemzetiségi ruhát öltve mennek misére. A Nemzetiségi Napot az idén rendezték meg harmadik alkalommal, és a rendezvény kezd hagyománnyá válni.

– A német nemzetiségi önkormányzattal karöltve igyekszünk ezen rendezvények során minél több programot megvalósítani. Ezek közé tartozik a már megrendezett bonbonkészítő kurzus, valamint a médiatábor is – tette hozzá Dávid Tímea polgármester.

Borítóképünkön: Dávid Tímea polgármester (balra) és Gyalog Zsóka műsorvezető a rendezvénysátor színpadán. Sikeres volt a falunap

Az összeállítás megjelenését támogatta Aparhant Község Önkormányzata.A cikket Brunner Mónika újságíró írta.A fotókat Makovics Kornél fotós készítette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában