almanach

2021.09.15. 14:00

Kulturális kavalkád volt, ezrek látogattak ki a paksi városnapokra

Kétnapos programsorozattal ünnepelte a város napját idén Paks. Koncertek, színpadi produkciók, helyi együttesek és sztárfellépők váltották egymást a pódiumon pénteken és szombaton az Atom téren, ahová többezres tömeg látogatott ki mindkét napon.

Gazsó Rita

Fotó: Molnár Gyula

A tavalyi kényszerű szünet után az idei évben rendhagyó módon, szeptember első péntekén és szombatján rendezték meg város napját Pakson. A kétnapos programon igazi zenei és kulturális kavalkád, sztárfellépők, helyi zenekarok, kóstolók, kézműves foglalkozások, bemutatók, képzőművészeti kiállítás, filmvetítés várt mindenkit a helyszínként szolgáló Atom téren.

Az ORIGAMiES együttes koncertjével kezdődött meg a Paks Város Napja-rendezvénysorozat pénteken. A nyolctagú paksi együttes ezúttal is saját, magyar nyelvű dalaikkal készült a közönségnek. Az est folyamán fellépett még a PistiEst, akik kedvenc hazai dalaik feldolgozása mellett saját szerzeményekkel is készültek. Őket az Ulbert Underground váltotta a színpadon. A profi zenészekből álló együttes elsősorban saját szerzeményeit adta elő a városnapi kavalkádon. Ezután a The Houdinis, a gimnáziumi haverokból Pakson alakult zenekar következett, akik 1995-ös megszűnésük után 2016-ban új tagokkal álltak újra össze. Ebben a formációban látogattak el Paksra.

Az est fénypontjaként Majka és Curtis, a hazai rap fenegyerekei adtak telt házas koncertet.

Szombaton délelőtt, a halászléfőző versenyen tizen­nyolc bográcsban főtt egy időben a paksi értéktárban is kiemelt helyen szereplő ételkülönlegesség. A megmérettetést, mint kora délután kiderült, az ASE-kosarasok és a Dunakömlődi Borbarátok kooperáció nyerte meg. A legjobb halászléért járó kupát Lisztmayer István főszakács vehette át Szabó Péter polgármestertől.

A nap folyamán az Atom térre látogatók csatlakozhattak a hagyományos városnapi felvonuláshoz, meghallgathatták a Roger Schilling zenekar térzenei előadását, látványos teqballbemutatót csodálhattak meg, megnézhették a Paksi Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület, a Paksi Twirling és Botforgató Kulturális SE, a Csillag Show-Tánc Egyesület fellépését. Az est folyamán a Pódium Táncstúdió, a Csámpai Country Road Club és a Tűzvirág Táncegyüttes lépett színpadra.

Szombat este is egy igazi közönségkedvenc, Rúzsa Magdi adott élő nagy koncertet, szintén telt házzal.

A városnapon tárlat nyílt „A mi Paksunk” – címmel paksi képzőművészek munkáiból, a Csengey Dénes Kulturális Központ nagy kiállítótermében. A kiállításon, amelyet Leber Ferenc alpolgármester nyitott meg, megtekinthetőek Győrffy József és Szinger Zsuzsa tűzzománcképei, Péger József tusrajzai és a Paksi Képtár fotógyűjteménye.

A városnapokat követően, vasárnap is fontos eseményen vehettek részt a helyiek: ünnepélyes keretek között felavatták a székelykaput a Táncsics Park mellett. A programon Bándi Imre, az Erdélyi Magyarok Tolna megyei Egyesületének elnöke, Szabó Péter, Paks polgármestere és Süli János miniszter köszöntötte a megjelenteket. A most felavatott kapu különös jelentőséggel rendelkező szimbólum a székelyek életében.

Megújult a Szentháromság tér

A Szentháromság tér teljes felújítása után új közterületi, korlátozás nélkül használható, tizenkét férőhelyes parkoló készült el a Petőfi és a Jámbor Pál utcák sarkán, amely a tér időszakos, erőteljes forgalomterhelését enyhíti. A régi üzletház helyén megépült parkoló kivitelezését a SÉD-GÉP Kft. szakemberei végezték, mintegy 76 millió forint értékben. Az önkormányzat 2021. június 11-én szerződött le a kivitelezővel.

A parkoló időkorlát nélkül szabadon használható, sőt a terület forgalomérzékenységére tekintettel a Bezerédj-iskola közelében további férőhelyek is rendelkezésre állnak a gyermek­intézmény előtt vagy az Anna utcában. A parkoló változó forgalmú, hiszen a szülő-gyermek autós érkezések után a földhivatal dolgozói, illetve ügyfelei is megállhatnak itt.

Szabó Péter átadja az új parkolókat a Szentháromság téren Fotó: M. Gy.

A parkoló közvetlen közelében okospadok vannak, amelyek wifivel és töltővel rendelkeznek. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Szentháromság téri zöldfelületeket a későbbiekben alakítják majd ki.

Szépül a Lussonium és környéke

Augusztusban befejeződött az ország első, a limes vonalában található, római kort idéző játszótérnek a kivitelezése Lussoniumnál. A Dunaföldvár–Bölcske–Madocsa–Dunakömlőd Térségi Turisztikai Termékcsomag részeként kialakított játszótér építményegyüttesén a kicsik két emeleten mászókázhatnak, emellett egy római harci kocsira is felülhetnek.

A beruházás a Tudással a Jövőért Alapítvány közreműködésével valósult meg harminchatmillió forintos vissza nem térítendő támogatásból, amelyet már a műszaki átadásától kezdve azonnal megkedveltek a környékbeliek.

Paks önkormányzata a lussoniumi fejlesztést összesen nettó 84 millió forintból valósította meg, ebből a pályázati támogatás 29 millió forint volt. A projektben kialakítottak Dunakömlődön, a Béke utcában egy kerékpáros-pihenőt zöldfelülettel, világítással, információs terminállal, valamint Lussoniumban egy fűszerkertet és a római kort idéző játszóteret. Készült öntözőrendszer, térvilágítás, van ivókút és utcabútorok.

Borítókép: A paksi városvezetők együtt vonultak fel Reichertshofen testvérváros delegációjával Paks Város Napján

Az összeállítás megjelenését támogatta Paks Város Önkormányzata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában