az állatorvos válaszol

2021.09.17. 15:30

Miként védekezzünk az élősködők ellen?

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

A kutyák és macskák bélférgei az emberre is veszélyes paraziták. Kölykökben az orsóférgek gyakoriak, felnőtt egyedekben inkább a galandférgek. A bélférgek nem mindig láthatók az ürülékben, de mikroszkopikus méretű petéiket folyamatosan ürítik, ezzel fertőzve a többi állatot vagy embert, amennyiben a peték a szájon át az emésztőrendszerbe jutnak – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+36-30/937–1906) tulajdonosa.

Hozzátette: régen szokás volt és még ma is gyakori a házilag megoldott kezelés fokhagyma adagolásával, valamint más növények és gyógynövények is alkalmasak erre, mint például a tökmag, a kömény.

Egyszerűbb és biztosabb megoldás a féreghajtó gyógyszerek használata, azonban ezeket sem érdemes túlzásba vinni.

A gyártók általában negyedévenként javasolják a megelőző kezelést, de ez attól is függ, hogy az állat milyen környezetben él, hiszen például egy olyan macskát, amelyik ki sem teszi a lábát a lakásból, ritkábban szükséges kezelni.

Hatékony védekezést jelent az immunrendszer működésének megfelelő szinten tartása, szükség esetén az erősítése. Immunerősítő készítmények is kaphatók a kereskedelemben, de igen előnyös egészséges életmóddal, például mozgással, az elhízás elkerülését szem előtt tartó táplálkozással, és alternatív gyógyászati módszerekkel is optimális szinten lehet tartani az állat immunrendszerének a működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában