Hajdan

2021.09.06. 15:30

Nagytormási komlóval ízesítették a söröket

Sz. Á.

Fotó: TN-archív

60 ÉVE „Dunaszentgyörgyön átadták rendeltetésének azt a másfél millió forint értékű, egyemeletes általános iskolát, amelyet csaknem teljesen községfejlesztési alap felhasználásával, a falu lakóinak anyagi segítségéből és társadalmi munkájából építettek fel az óvoda mellett.”

60 ÉVE „hivatalosan is megnyílt a nagyközönség részére a bonyhádi tájmúzeum” – adta hírül a megyei napilap. „Különösen érdekes és értékes darabokkal dicsekedhetik a régi, Bonyhád környéki kismesterségek munkáját bemutató sorozat, amelyben helyet kaptak a kékfestők, takácsok, fegyverkovácsok, agyagművesek, fafaragók, stb. szerszámai, munkái. De érdekes az 1848-as gyűjtemény is, amely a Perczel család emlékeit állítja ki.”

50 ÉVE a vadászati világkiállítás első Tolna megyei vendégeiként száztagú svájci csoport érkezett a Gemencbe. A helyszínt a svájciak hajóval és keskeny nyomtávú vonattal járták végig. Másnap megtekintették a gyulaji rezervátumot is.

50 ÉVE „ünnepelte alapításának 20. évfordulóját a Bonyhádi Ruházati Ktsz. 1951 szeptember 1-én alapította meg 31 bonyhádi szabó, cipész és fodrász a szövetkezetet. (...) Több mint 900 tagja, dolgozója van, ez évi termelése pedig meghaladja a 80 millió forintot. A cipész ktsz. 500 fővel állít elő 70 millió forint értékű árut.”

35 ÉVE „a Vegyiműveket Építő és Szerelő Vállalat tamási gyárában szovjet filmes stáb forgatott, hogy megörökítse az úgynevezett gázliftek előállításának műveleteit. A Vegyépszer e korszerű terméke – amelyből évente több százat exportálnak a Szovjetunióba – alkalmas arra, hogy segítségével a már kimerülőben lévő kőolaj rétegekből is több szénhidrogént juttassanak a felszínre a bányászok.”

35 ÉVE osztrák vendégek látogattak Paksra az Országos Atomenergia Bizottság jóvoltából. A találkozón dr. Vajda György akadémikus, az Országos Atomenergia Bizottság elnökhelyettese köszöntötte a delegáció tagjait, majd a küldöttség a Paksi Atomerőmű környezeti sugárvédelmi rendszerével ismerkedett.

35 ÉVE „elkezdődött a komló szüret a Hőgyészi Állami Gazdaság nagytormási kerületében. A sört a bőcsi, a pécsi és a kőbányai gyárakban ízesítik a Nagytormáson termelt komlóval.”

25 ÉVE „az esőzések következtében kritikus helyzet alakult ki a Kaposon Kurd térségében. Ezért elrendelték a másodfokú készültséget. Homokzsákokkal erősítették meg a partot, a töltést. Nyúlgátat építettek Kurdnál öt, Tolnanémedinél pedig két helyen.”

25 ÉVE „befejeződött Dunakömlődön a Szent Imre nevét viselő katolikus templom felújítása. A templomban látható a millecentenáriumi fesztivál alkalmából Paks testvértelepülése, a bajorországi Reichertshofen által a városnak adományozott Szent Gizella szobor is.”

25 ÉVE az intézményi rekonstrukció miatt nem a főépület, hanem a volt oktatási igazgatóság adott otthont a szekszárdi Illyés Gyula Pedagógiai Főiskola tanévnyitó ünnepségének.

Borítóképünkön: Huszonöt éve kétszázhúsz elsős kezdte meg a tanévet a főiskolán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában