lemondás

2021.09.14. 20:00

Polgármester nélkül maradt most Nagyszokoly

Lemondott Bors Bálint, Nagyszokoly polgármestere közvetlenül azután, hogy a Pécsi Ítélőtábla költségvetési csalás ügyében másodrendű vádlottként három év szabadságvesztésre, három év közügyektől eltiltásra ítélte, és három évre eltiltotta a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői foglalkozástól.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Bors Bálint volt nagyszokolyi polgármester lapunknak elmondta: a büntetés-végrehajtási intézetbe vonulásának szeptemberi időpontját felfüggesztette a bíróság, ügyében perújítás és felülvizsgálat van folyamatban, halasztási kérelmét is vizsgálják. – 1999-től dolgoztam kereskedelmi cégnél, voltam áruszállító, boltos, boltvezető, 2010 márciusától ügyvezető, de csak papíron. Feladatom továbbra is a boltok felügyelete, a velük való kapcsolat tartása és ügyek intézése volt. Az ügyvezetést kényszerhelyzetben vállaltam el, munkánk megőrzése érdekében. A feleségem is ennél a cégnél dolgozott. Ugyanazon év őszétől lettem Nagyszokoly társadalmi megbízatású polgármestere, ekkor még megmaradt a cégnél a munkaviszonyom. 2013 őszén volt nálam is házkutatás, kihallgatás, mely során rám nézve terhelő bizonyítékot nem találtak, nem tapasztaltak. – mondta Bors Bálint. Hozzátette: a költségvetési csalásról semmilyen tudomása nem volt, a bűncselekményt se tudva, se akarva nem követte el. A kereskedelmi cég boltjainak mindennapjait intézte. Álláspontja szerint az elsőrendű vádlott volt az, akinél minden szál összefutott. Kép- és hanganyagot is készített, amelyben az elsőrendű vádlott elmondta neki, hogy kinek mi volt a szerepe az ügyben. Kijelentette, hogy Bors Bálintnak nem volt köze az ügyhöz. A bizonyító erejű hanganyagot azonban nem fogadták be, mivel határidőn túl nyújtották be.

– A karrierem kettétört, a családi életem is súlyos terhet kapott. Édesanyám nyolcvanöt éves, a bátyámat elvesztettük, én vagyok az egyetlen ember, akire nap mint nap számít. Az egészségi állapotom rossz, légzéssegítő géppel tudok csak aludni. A hitem az, ami segít és Istenbe vetett bizalmam – tette hozzá.

Zemán Tünde, Nagyszokoly jegyzője lapunknak ismertette, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás nem tűzhető ki. Időközi választást a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül kell kitűzni az ezt követő hetvenedik és kilencvenedik nap közötti vasárnapra.

Farkas Györgyi Ildikó Nagyszokoly alpolgármestere lapunknak elmondta, a képviselő-testülettel együtt dolgoznak azon, hogy az önkormányzat működése gördülékeny maradjon.

A Pécsi Ítélőtábla arról tájékoztatta lapunkat, hogy június 11-én, költségvetési csalás ügyében tartott nyilvános ülésén hozott ítéletével a Pécsi Törvényszék határozatát (a kiszabott büntetések vonatkozásában) annyiban változtatta meg, hogy: a másodrendű vádlott büntetését három év szabadságvesztésre, három év közügyektől eltiltásra és három év gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői foglalkozástól eltiltásra enyhítette. A harmadrendű vádlott büntetését egy év hat hónap szabadságvesztésre, a felfüggesztés próbaidejét három évre enyhítette és a vádlottat három évre a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői foglalkozástól eltiltotta. A negyedrendű vádlottat három évre eltiltotta a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői foglalkozástól, a vele szemben kiszabott szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztésére vonatkozó rendelkezést mellőzte és három évre eltiltotta a közügyektől, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélet jogerőre emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában