tettre kész nap

2021.09.17. 17:30

A XX. TETT-re Kész Nap időszerű tudnivalókkal szolgált

Cikó és Mőcsény is TETT-re Kész házigazda volt. Szakmai előadások fémjelezték a rendezvényt, ismét szó esett a támogatási rendszerről.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Az immár XX. TETT-re Kész Napnak Mőcsény és Cikó települések – mint a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás tagtelepülései – adtak otthont pénteken. A hozzáértéssel szervezett, zökkenőmentes jubileumi rendezvényt sajtótájékoztató vezette fel a mőcsényi községházán. Ezt követően előadásokkal egybekötött szakmai nap kezdődött művelődési ház nagytermében. A közönség soraiban helyet foglalt Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkára, Zsalakóné dr. Studer Krisztina járási hivatalvezető, s természetesen eljöttek a TETT településeinek polgármesterei is.

A résztevőket Krachun Elemér, Mőcsény polgármestere köszöntötte, majd Molnár Józsefné, Cikó polgármestere, Krachun Szilárd, Bátaapáti polgármestere, egyúttal a TETT elnöke szólalt fel. A sort dr. Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) ügyvezető igazgatója zárta.

A nap szakmaiságáért a tudományos tanácskozás felel évek óta, melyen a bátaapáti Nemzeti Radioaktivhulladék-tárolót (NRHT) érintő témák köré rendeződnek az előadások. A kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok elhelyezésével kapcsolatos aktualitások című prezentációjában Nős Bálint többek között a hulladékok telephelyek közötti átszállításáról is beszélt. Az RHK Kft. stratégiai és műszaki igazgatója bemutatta, hogy az RHK Kft. 2002-ben egy biztonságnövelő programot indított a Radioaktiv Hulladék Feldolgozó és Tárolóban (RHFT), amelynek célja a biztonság fenntartásához és fokozásához szükséges műszaki-technológiai feltételek kialakítása, a 70-es, 80-as években elhelyezett hulladékok kitermelése, átválogatása, újracsomagolása. A visszatermelt hulladékok az RHFT átmeneti tárolórészébe kerülnek. Mivel ez a tárolórész jelenleg megtelt, ezert az RHFT telephelyéről a hulladékcsomagok egy részét az NRHT hulladékátvételi követelményeinek való megfeleltetése után átszállítják a bátaapáti tárolóba.

Dr. Kereki Ferenc az RHK Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy az átszállítás miatt nincs szükség az NRHT-ban kapacitás növelésre. Köszönhető ez annak az új hulladékelhelyezési koncepciónak, melyet évekkel ezelőtt dolgozott ki a Társaság, együttműködve a paksi atomerőművel. Az új rendszerben több mint háromszor annyi hulladék fér majd el a tárolókamrákban.

Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs önálló osztályának vezetője a cég kommunikációs stratégiáját, az ehhez kapcsolódó tevékenységet mutatta be. Kiemelte, hogy mennyire fontos a kapcsolatápolás a tagtelepülések polgármestereivel, akik véleményvezérként segítenek a cég négy térségét érintő projektek lakosság általi elfogadtatásában. Rámutatott arra, hogy csak a nyílt és őszinte tájékoztatás vezet célra.

Támogatások

Zárásként Kardos Zsuzsanna, a Lakossági Ellenőrző Csoport munkájáról tartott beszámolót, majd Krachun Szilárd foglalta össze az elmúlt év tapasztalatait és értékelte a Társulás tevékenységét. A TETT elnöke egyebek mellett elmondta, hogy azért indult 2019-ben a polgármesteri tisztért, mert azt érzékelte, hogy a lakossági támogatás félrecsúszott. – Abból a pénzből, amit mi, mint önkormányzat beruházásra, működésre költhetünk, annak idején lehetett a lakosság számára is pályázni, legyen szó például lakásfelújításról. Erre most nincs lehetőség. Hangsúlyozom, hogy a kritika nem az RHK-t illeti, mert a kedvezőtlen változásról nem a kft. tehet.

Szakértelem

Krachun Szilárd azt is bejelentette, hogy a támogatási rendszer módosítása érdekében tárgyalt minisztériumi illetékesekkel, köztük Süli János miniszterrel is. – Ő is azt mondta, hogy ez a támogatási rendszer nem jó így, ezt át kell alakítani – folytatta a TETT elnöke. – Úgy gondolom, hogy jó úton haladunk, hiszen vannak ígéretek a változtatásra.

Krachun Szilárd említést tett arról a tavaly létrehozott, független szakértői bizottságról is, mely a hiteles szakmai háttér megállapításában nyújt segítséget a TETT számára. Szólt a tájékoztatásban fontos szerepet játszó TETT Hírlapról is, mely díjmentesen jut el az érintett nyolc település lakóihoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában