mustgáz

2021.09.10. 07:00

Végzetes veszélyre hívta fel a figyelmet a várdombi bemutató

A mustgáz veszélyre figyelmeztetett az a mentési bemutatóval egybekötött sajtótájékoztató, mely csütörtök délután zajlott le Bősz Adrián Pincészetben Várdombon, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében.

Szeri Árpád

A meghívott vendégeket Köves Péter tű. főhadnagy, szóvivő köszöntötte, majd dr. Balázs Gábor tű. ezredes adott összegzést a mustgázzal kapcsolatos tudnivalókról.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a tapasztalat szerint a kistermelőket fenyegeti a veszély, mert ők nem rendelkeznek a nagyüzemek esetében alapnak számító biztonsági háttérrel. Éppen ezért kiváltképp fontos, hogy a család tisztában legyen azzal, hogy a borral foglalkozó édesapa, nagyapa, rokon, barát hol tartózkodik.

– Tele van hősökkel a temető – jelentette ki az igazgató, arra utalva, hogy sokan életüket vesztették a mentésre minden biztonsági feltétel nélkül vállalkozó személyek közül. – Baj esetén hívjuk a 112-es számot, a tűzoltóságot, a mentőszolgálatot, mert ők megfelelő felszereltséggel és technológiával rendelkeznek – adott megszívlelendő tanácsot.

Rendkívül fontos a prevenció, azaz a megelőzés – hangsúlyozta Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidéki Tanács Elnöke. Mint elmondta, ma már nem jelent nagy befektetést a mustgáz jelenlétét kimutató, öltözékre szerelhető, idejében figyelmeztető szerkezet. De akár egy nagyméretű ventilátor rendszerbe állítása is életet menthet.

Friss levegő, szellőztetés, 112-es telefonszám. Így foglalta össze az azonnali tennivalókat baj esetén Hirtné Illés Katalin. A Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke ugyancsak megerősítette, hogy az egyéni beavatkozás, a mégoly hősies mivolta mellett újabb tragédiával járhat. A tamási önkéntesek saját területükön kiváló helyismerettel rendelkeznek és riasztás esetén gyorsan a helyszínre érkeznek.

Kis-Nagy Gyula, a Szekszárdi Mentőállomás vezetője hozzátette: gyakran olyan helyekre kell menniük, ahol nincsenek utcák, házszámok, ezért a fogadás jó megszervezése, például a területen egy, a helyszínhez közeli, jellegzetes támpont megadása életmentő lehet.

Borítóképünkön: egy balesetet is szemléltettek a várdombi bemutatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában