ünnep

2021.10.14. 07:00

A reformációt ünnepelték nagyszerű énekekkel

Több mint egy évtizede minden év októberében, a reformáció hónapjában hangversenyt tart a Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes a megyeszékhely evangélikus templomában.

Munkatársunktól

Fotó: Makovics Kornél

A Protestáns-napi zenés áhítat az idei ünnepi alkalommal klarinétszólóval indult. Sziegl Benedek szuggesztív előadásában „Kovács Béla: Hommage a Johann Sebastian Bach„ című alkotását hallhatta a közönség. Ezt követően Aradi András, a Tolna-Baranyai Egyházmegye evangélikus esperesének igeolvasása és áhítata következett. Az igehirdető kiemelte a reformáció jelentőségét, a mindennapokban történő megélését.

A Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes énekes bevonulását követően dicséretekkel és zsoltár feldolgozásokkal emlékezett a reformációra. Előadásukban a 264. dicséret, a 91. zsoltár feldolgozása mellett Bárdos Lajos „Az Úr érkezése”, Cesar Frank Panis angelicusa és a Néki zengjen énekünk című spirituálé hangzott el, Ócsai Annamária operaénekes énekelte a szólórészleteket.

Ezután a templomot zsúfolásig megtöltő közönség a protestáns napi zenés áhítat meghitt pillanatát élhette át. A Gárdonyi kórus alapító lelkészét, a születésnapját a napokban ünneplő Lemle Zoltánt köszöntötték Josh Groban „Te felemelsz” című alkotásával, Lozsányi Tamás művésztanár zongorakíséretével.

Az elmúlt vasárnapi alkalomra vendégeket is hívtak. A Charis Kamarakórus a Völgység fővárosából, Bonyhádról érkezett. A kamarakórust alkotók szinte egy családdá olvadnak össze, muzsikálásukban jól érezhető az összeszokottság és a művek alapos, igényes kidolgozottsága. Az igehirdető Aradi András esperes nemcsak a basszus szólam kiváló erőssége, hanem a művek előzetes ismertetését is vállalta. A Bonyhádi Evangélikus Gyülekezet kórusát Hevér László karvezető irányította. Színes előadásuk vastapsot hozott.

A hangverseny zárásaként a Szekszárdi Rézfúvós Kvartett tagjai muzsikáltak. A csoport művészeti vezetője Kolozsvári Gábor, a Liszt Ferenc Zeneiskola művésztanára.

A teltházas egyházzenei áhítatot baráti beszélgetéssel fűszerezett szeretetvendégség zárta vasárnap este.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában