A tehetség ünnepe

2021.10.28. 17:30

Az együttműködés a tehetség kiaknázásának alapja

Néhány nappal a Magyar Tudomány Ünnepe előtt első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal rendeztek tehetségfesztivált Szekszárdon, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán (PTE KPVK).

Szepesi László

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Dániel

Mint azt dr. Szécsi Gábor, az egyetemi kar dékánja nyitóbeszédében elmondta, mostantól minden évben keresnek egy vezértémát, ez idén a környezettudatos magatartás, a fenntartható fejlődés. A tehetséggondozás szoros kapcsolatban van a fenntartható fejlődéssel, mert élhető jövő csak úgy formálható, ha vannak tehetségek, akik látják a megoldást, és tudnak is tenni a megvalósításáért. A tehetség ugyanis egy ígéret, egy remény, hogy birtokosa valamely területen kiemelkedő eredményt ér el mindenki javára, ezért fontos a tehetséggondozás az óvodától az egyetemig – mondta dr. Szécsi Gábor.

A PTE szekszárdi karának dékánja arról beszélt, hogy a digitális kultúrát a konformizmus, az individualizmus, a hedonizmus mellett az univerzalizmus jellemzi, ami azt jelenti, hogy a fiatalok nyitottabbá válnak a globális jelenségekre, kérdésekre, s az ott felvetődő problémák megoldásai segítik a lokális, helyi gondok orvoslását is. Így a tehetséggondozás is kiváló alapokra épül, ezt viszont akkor tudják kiaknázni, ha együttműködnek. A kétnapos ünnepség is ennek az együttmunkálkodásnak a jegyében telik.

A fenntartható fejlődés mellett a tiszta energiáról is szól az idei tehetségfesztivál. Dr. Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) alapító elnöke, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kuratóriumi tagja előadásában elmondta, általános sajátossága a mai embereknek, hogy csak az őket közvetlenül érintő dolgokkal foglalkoznak, pedig nagyon fontos lenne kitágítani az érdeklődési kört a globális világ felé.

Ma ugyanis 1,7 bolygót használunk, miközben csak egy bolygónk van, a Föld. Magyarország ebben az évben június 8-án lépte át az úgynevezett túllövés napját, amikortól már a következő év erőforrásait használjuk. Ezért, mikor az energia csillagászati árairól beszélünk, tisztában kell lennünk azzal, hogy nem csak az energiahatékonyság, hanem az energiatakarékosság is nagyon fontos, mert a legtisztább energia az, amit nem használunk el.

A ma jelszava a Fizess, fogyassz! Szili Katalin szerint szándékosan kevésbé tartós gépeket, eszközöket, használati tárgyakat készít az ipar, pedig ezzel feleslegesen pusztítjuk a Föld erőforrásait. A PTE a zöld egyetemek rangsorában első idehaza és 59. a világon, mégis fontos itt is, hogy a gazdasági, társadalmi-szociális és ökológiai kérdéseket egy rendszerben kezeljék, s az oktatásban a fenntarthatóság mindig ott legyen.

Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke főleg a villamosenergia felhasználásáról beszélt. Megemlítette, hogy főként a fiatalabbak, a negyvenes éveikben járók körében erős az igény a napenergia felhasználására, a korral előrehaladva csökken a zöld energia hasznosításának támogatottsága. Az elektromos autók használatával kapcsolatban pedig elmondta, azok azt az áramot is használják, amelyet az évi ötmillió tonna szén-dioxidot termelő Mátravidéki Erőmű állít elő.

A tehetséggondozással kapcsolatban dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke megemlítette, az azért is nagyon lényeges, mert a mesterséges intelligencia (MI) tudás nélkül nem működik. Délután az ünnepen bemutatkoztak a PTE tehetségműhelyei, pénteken pedig a környezetvédelem és energiatudatosság, valamit a művészetek kapcsolatának bemutatásával folytatódik a program.

Szendrő Péter egyetemi tanár, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke a tehetséggondozás fontosságát hangsúlyozta, és felhívta a figyelmet arra, hogy az elit pályák 90 százalékán a hazai középiskolák 10 százalékából kikerülő diákok helyezkednek el.

A kétnapos rendezvényen bemutatkoznak a PTE tehetségműhelyei, szó lesz arról, hogy miként jelenik meg a művészetekben a környezetvédelem és az energiatudatosság, és bemutatják az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tehetséggondozó gyakorlatát is.

Borítóképünkön: Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli alapító elnöke a tiszta energiáról beszélt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában