előválasztás

2021.10.08. 17:25

Deák szerint Tolnát elengedte Gyurcsány

A baloldali előválasztás során a vidéki körzetekben szinte egészében Dobrev Klára nyert, és általában az a tapasztalat, hogy az egyéni mandátumok esetében a jelöltséget is azok a politikusok tudták főként megkapni, akik mögé a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció beállt. Tolnában ez két esetben is másként volt. Deák Dániel politológust, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjét kérdeztük az előválasztás első fordulója tanulságairól.

TN-összeállítás

Megyénkben két körzetben is tudott nyerni a DK jelöltjével szemben egy-egy induló, köztük Harangozó Tamás szocialista politikus is. Ez főként annak köszönhető, hogy vélhetően a pártok között a háttérben született egy megállapodás, hogy ezt a körzetet átengedik az MSZP-nek, hiszen országos szinten az egykori kormánypárt igen hátul van a DK és a Jobbik mögött a jelöltek számát illetően, így mindenképpen kellett nekik is néhány hely – írta elemzésében Deák Dániel, a XXI. Század Intézet politológusa.

Azért is engedhette át a Tolna megyében található három körzetet ilyen könnyen Gyurcsány Ferenc más politikai erőknek, mert mindhárom helyen 2018-ban a Fidesz jelöltjei ötven százalék feletti eredménnyel győztek. Horváth István Tolna megye 1-es számú körzetében közel 52 százalékkal, Süli János Tolna megye 3-as körzetében 58 százalékkal, Potápi Árpád János pedig a 2-es körzetben a szavazatok 58,5 százalékát szerezte meg.

Ezek az eredmények önmagukért beszélnek, így Gyurcsány Ferenc, aki inkább a baloldal számára nyerhető területeket osztotta fel a Jobbikkal közösen, Tolna megyét elengedte.

A vidéki körzetek amúgy összességében komoly kihívást jelentenek a baloldalnak, hiszen az elmúlt 12 évben nem tudtak olyan vidékpolitikát letenni az asztalra, ami a fővároson kívül élő emberek többségét sikeresen megszólította volna – írta Deák.

Gyurcsány frakcióvezetőnek készül

Gyurcsány Ferenc pártja állítja a legtöbb jelöltet, összesen 33 egyéni körzetben. Emellett a listán is a DK kapja majd a legtöbb helyet, hiszen Gyurcsány a legerősebb pártvezető. Így a DK-nak lesz a legnagyobb parlamenti frakciója 2022-től a baloldalon belül. Gyurcsány Ferenc a Spirit FM-ben elárulta, hogy frakcióvezető szeretne lenni. Ez azért fontos, mert hiába nem lesz hivatalosan kormányzati szerepe, a legerősebb frakcióvezetőként úgyis ő dönt majd mindenről. Az elkövetkezendő napokban az előre eltervezett forgatókönyv szerint folytatják majd a színjátékot, úgy tesznek, mintha valódi tétje lenne az előválasztás második fordulójának. A játék ugyanakkor már lefutott: Karácsony Gergelyt akarják közös miniszterelnök-jelöltnek, hiszen mögötte nincsen erős párt, könnyen lehet majd irányítani. Ha pedig végül a főpolgármester kampánya teljesen összeomlana, B-tervnek még mindig ott van Dobrev Klára.

Borítóképünkön: Szavazó fiatal. A második fordulónak nincs tétje (illusztráció)

Ezek is érdekelhetik