értékmentés

2021.10.27. 14:00

Épületet mentett a bútorrestaurátor

Tolna megye több településén folyik olyan értékmentő munka, amelyet a Teleki László Alapítvány támogat. Cél: a népi építészet emlékeinek megőrzése. Most egy murgai helyszínen jártunk.

Wessely Gábor

A népi építészet emlékeinek, értékeinek megőrzéséhez nyújt segítséget a Teleki László Alapítvány. Murgán egy régi sváb ház felújításához kezdett hozzá Kopácsi Szilárd. Azt mondja: a következő évben is lehet pályázni, ha nem jutnak a munka végére, de húsz százalék önrész szükséges.

Első nekifutásra a falakat és a tetőt hozták rendbe. Használhatók esetenként modernebb anyagok is, ám a korhűségre, főként a külső megjelenést illetően, törekedni kell. A tégla néhol felválthatja a tömésfalat, ám modern falazóblokk nem építhető be. A nyílászáróknak szintén az eredeti megjelenést kell tükrözniük.

– Bútorrestaurátor vagyok – tájékoztat –, a hátsó, kis ablakkereteket már én készítettem. Azt a falat teljesen újra kellett rakni, olyan rossz állapotban volt. Mi, a párommal, a szomszéd épületben lakunk, s azon tűnődtünk tavaly, hogy hagyjuk-e ezt a lakatlan házat összedőlni, s nézegessünk évtizedeken át egy romhalmazt, vagy vegyük meg, kicsit hozzuk rendbe a tetőt meg a falakat, aztán majd kezdünk vele valamit… Megvettük, bemenni is alig lehetett, mert a cserjék, indák, futónövények már a nyitott folyosót is birtokba vették. Kitisztítottuk, elkezdtük helyrepofozni, s akkor hívta fel valaki a figyelmünket erre a pályázati lehetőségre.

A bejárati oldalon a nyílászárók és a hársfaoszlopok rendbehozatalához már nem volt elég a most nyert összeg. Jövőre valószínűleg újra pályáznak Kopácsiék, és folytatják a felújítást.

A Teleki László Alapítványról

Az alapítvány létrejöttének célja az egyetemes magyar kultúra értékeinek feltárása és megóvása. Nagy rendezvények, nemzetközi konferenciák, kiállítások megszervezése, számos könyv kiadása mellett az alapítvány talán legjelentősebb tevékenysége a határainkon túli magyar vonatkozású épített örökség kutatása, dokumentálása és felújítása kormányzati támogatással. Itthon, immár ötödik éve van lehetőség a védett népi építészeti emlékek felújításának támogatására a Népi Építészeti Program keretében, mely 2019 óta a Teleki László Alapítvány lebonyolításában, évi 1,5 milliárd forintos keretből működik. Vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak olyan védett épületek tulajdonosai, amelyek népi építészeti értéket képviselnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában