székely hét

2021.10.15. 07:00

Hatodik alkalommal szerveztek Székely Hetet Dombóváron

Rendszeresen szervez egész hetes rendezvénysorozatot kultúrájuk, hagyományaik bemutatása céljából a Dombóvári Székely Kör. A tizenegy éve működő egyesület minden alkalommal színvonalas programokkal, neves előadókkal tette színesebbé a programokat; többek között Berecz András, Sára Sándor és a Csík zenekar is elfogadta meghívásukat.

Varga Szilvia

Fotó: Makovics Kornél

Minden évben törekedtek egy téma, egy jeles évforduló vagy népcsoport köré szervezni a különböző előadásokat, bemutatókat. Az idei évben a Bukovinai Székelyek hazatérésének nyolcvanadik évfordulójához kapcsolódóan kiállításmegnyitóval kezdődött a Székely Hét. A leporellókon a bukovinai székelyek Délvidéken töltött rövid időszakáról kaptak valós képet a vendégek. Szokásaik, épületeik, népviseletük, mindennapjaik jelennek meg a fotókon. A Szabadkai Városi múzeum kiállítását hozták el Dombóvárra, melynek bemutatásával méltóképpen tudtak emlékezni, a kiállítás október 17-ig tekinthető meg.

Zsabokorszky Ferenc hegedűjén bukovinai székely dallamokat szólaltatott meg a rendezvény nyitányaként, amely sokak szívében idézett vissza régi emlékeket. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője bukovinai székely szülők gyermekeként emlékezett vissza a népcsoport igen nehéz sorsára. Elmondta, hogy nincs még egy olyan népcsoport, mint a bukovinai székelyek, akiknek ennyiszer kellett volna elhagynia szülőföldjüket, otthonukat. A madéfalvi vérengzés után először Moldvába, majd Bukovinába menekültek, végül a Bácskában eltöltött pár év után találtak otthonra a Völgységben.

Horváth Józsefné a Dombóvári Székely Kör elnöke szintén személyes élményeit osztotta meg a népes közönséggel. Édesapját 18 évesen sorozták be katonának, ekkor már Bácskában voltak. Fogságba esett és Franciaországban volt a háború végéig. Amikor visszatért Magyarországra fogalma sem volt arról, hogy hol telepedett le a családja, mikor Izmény határában járt akkor jutott tudomására, hogy édesapját, akivel együtt indultak el Bukovinából, már nem ölelheti magához.

Végezetül dr. Papp Árpád néprajzkutató ismertette a kiállítás létrejöttének történetét. Büszkeséggel beszélt arról, hogy két éve Szabadkán is be tudták mutatni a tárlatot. Az idei Székely Hét pénteken este Sebestyén István bukovinai székely mesemondó estjével zárul.

Szeretnék továbbadni az örökséget

Még novemberben új programsorozat elindítását tervezi az egyesület a hagyományok, szokások átadása céljából. A székely játszóházra várják az óvodásokat, alsó tagozatos diákokat Dombóvárról és a térségből. Kézműves foglalkozásokkal, táncházzal, mesével várják a gyerekeket a rendszeres foglalkozáson. Elsőként Fábián Évike fog mesét mondani a kisebbeknek november 27-én.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában