testvérvárosi kapcsolat

2021.10.26. 18:10

Kinyílik a világ a gerjeniek előtt

Online térben találkoztak közös angolórára az elmúlt héten a gerjeni és ostrovetsi diákok, amit a gyermekek, a pedagógusok és a szülők egyaránt nagy pillanatként éltek meg. Gerjenben nemcsak az épülő út vagy a híd miatt, hanem nemzetközi kapcsolataik által is kinyílik a világ – véli Romhányi Károly polgármester.

G. R.

Fotó: Beküldött kép

– Bár több száz kilométer választ el minket, egyformán szeretjük országainkat, vállalkozásainkat és gyermekeinket, akik ugyanolyan őszinték, kíváncsiak és nyitottak az új dolgok megismerésére. És hogy gyorsabban ismerkedjünk, könnyebben kommunikáljunk, együtt tanulunk angolul – írta közösségi oldalán az első közös online nyelvóra kapcsán Helena Sevostyan, az ostrovetsi gimnázium igazgatója.

A mostani esemény előzménye, hogy augusztusban oktatási együttműködést írt alá a gerjeni Kenessey Albert Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola az ostrovetsi gimnáziummal. Ennek első lépése volt a mostani angol óra, amelyen Kovács Pál államtitkár is részt vett, hiszen mint jelezte, örömmel figyeli, ahogy a nemzetközi kapcsolatokból egyre több előnyt élveznek a gyermekek.

– Ezeknek köszönhetően más kultúrát, földrajzi térséget, nemzeteket ismerhetnek meg a diákok, és lehetőséget kapnak, hogy felnőtt korukra tapasztalatot szerezzenek, ismeretet gyűjtsenek, sokkal nyitottabban szemléljék a világot. Már gyermekként gazdagodhatnak olyan tudással, amelyet később hasznosíthatnak, kitekintést nyerhetnek Gerjenből – fogalmaz a település polgármestere. Romhányi Károly szerint a nemzetközi kapcsolatok adta lehetőségek remekül színesítik a helybéli adottságokat, mindez azt bizonyítja, hogy egy kistelepülés is színvonalas alternatívát nyújthat a fiatalok számára. – Szeretnénk Gerjent fejlesztéseinkkel egy olyan otthonná alakítani, ahol összetartó közösségként együtt teszünk a jövőnkért – hangsúlyozza.

A községre a fejlesztések mellett élénk nemzetközi kapcsolatai miatt is érdemes figyelni – véli Romhány Károly. Mint mondta, a fehérorosz Ostrovets mellett Gerjen állandó kapcsolatban van a többi testvértelepüléssel, az orosz Desnegorskkal, Romániából Balavásárral, valamint a partnertelepülésnek tekintett szerbiai Adával is. Van, akikkel a nukleáris területről érkező tapasztalatokat oszthatják meg, vagy a szakemberképzésről és ipari zóna kialakításáról gondolkodhatnak közösen, míg másokkal a közös múlt, anyanyelv, kultúra voltak az alapjai az együttműködésnek.

Borítóképünkön: Zajlik az online angolóra, a háttérben Kovács Pál államtitkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában