Közfoglalkoztatás

2021.10.14. 14:00

Maradandó értéket teremtenek a városnak

Simontornya közfoglalkoztatásának helyzetéről Torma József polgármester tájékoztatta lapunkat.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

Simontornyán a közfoglalkoztatás a város fejlődésének egyik alappillére, amely idén ötvenhét munka nélkül maradt álláskeresőnek biztosított megélhetést. Az ezen speciális foglalkoztatási formában dolgozók a városban maradandó értéket teremtenek.

Mint elmondta, a 2011. évben új formában indult egységes közfoglalkoztatási rendszer kedvezményezettjeként Simontornya eddig minden évben igénybe vette ezt a kedvező támogatást. Az eredményesebb kihasználás érdekében a múlt évtől nagyobb figyelmet fordítanak a program adta lehetőségeknek.

A korábbi években foglalkoztatott létszámok kényszerű csökkentése ellenére nagyobb mennyiségű termék és korszerűbb termény előállítását célozták meg. A program keretében elkészített ötvenkétezer darab térkővel évente ezerháromszáz négyzetméter járdát tudnak leburkolni, felújítani. Nagy hangsúlyt fordítanak a díszfák nevelésére, a meglévő ötszáz juhar- és kőrisfacsemete mellé újabb ezer darabot ültettek.

Az eddig termelt hagyományos zöldségkultúra mellett bevezették a korszerűbb étkezés egyik alapanyagát, a batátát, más néven édesburgonyát. Termelnek takarmánykukoricát, fűszerpaprikát, zöldborsót, paradicsomot, vörös- és fokhagymát, céklát. Néhány év múlva a huszonegy almafa is termőre fordul.

Idén kétszázmillió forint támogatást kaptak a Belügyminisztériumtól. A vállalt projekt keretében a jövő év második felében megvalósulhat a településen és vonzáskörzetében keletkező zöld- (komposztálható), és inert (építési) hulladék feldolgozása és újrahasznosítása. Az újrahasznosított hulladékokat beépítik a közfoglalkoztatási tevékenységükbe is. A komposztált hulladékot talajjavításra, a feldolgozott (darált) inert hulladékot építési alapanyagként (út- és járdaépítésre) használják majd.

A városüzemeltetési feladatokat segítve folyamatosan igyekeznek karbantartani a belterületi utakat, az utak melletti területeket. A padkázás, gyomirtás, parlagfűirtás, fűnyírás, kaszálás, belógó ágak, cserjék eltávolításával a közlekedésbiztonságot is javítják.

Borítóképünk: A népszerű batátából is termesztenek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában