Nagydorog

2021.10.06. 10:20

Megemlékeztek a repülős őrmesterről

Az I. világháborúban hősi halált halt 26 éves repülős őrmesterre, Varga Jánosra emlékeztek Nagydorogon. Újraszentelték és megkoszorúzták a sírját a református temetőben.

W. G.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Beküldött kép

Az eseményre illusztris vendégek érkeztek a fővárosból, és a helyi prominensek is ott voltak, élen a polgármesterrel, Borbélyné Töttösi Ágnessel. Az előzményekről Dobri István helytörténet-kutató számolt be.

– Pár éve tartottunk egy temetőbejárást – mondta –, amelyen a neves elődök sírjait kerestük fel. Beszéltem az életútjukról. Részt vett a programon a nagydorogi származású nyugdíjas repülős ezredes, Rácz László is. Az ő kezdeményezésére jött létre a mostani megemlékezés.

Dobri István nemcsak kutatja, publikálja is a falu történetét. Több könyve megjelent már. Tovább akarja adni az ismereteit az egykori, helyi oktatásról, hitéletről, mezőgazdaságról, iparról, az egyesületekről, a zsidóságról és az egészségügyről.

Ez utóbbival kapcsolatos megrázó adat, hogy a kolerajárvány során, egy év alatt 250 temetés volt a 2500 lakosú községben.

Borítóképünkön:Díszőrség és koszorúzás Varga János repülős őrmester sírjánál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában