összefoglaló

2021.10.09. 11:30

Minden korosztályra gondoltak Csibrákon

Tizenöt rendezvény valósulhatott meg az elmúlt időszakban Csibrákon. A programokat azzal a céllal szervezték, hogy erősítsék a hagyományos vidéki életérzést, segítsék a közösségépítést és népszerűsítsék az egészséges életmódot.

Varga Szilvia

Fotó: Beküldött fotó

A csibráki és környező települések lakóinak színvonalas programokat sikerült szervezni a reformkonyha, baba-mama, egészség és kertészeti témakörökben, ezenkívül egy rendhagyó Gyermek- és Falunap is megrendezésre került az elmúlt egy évben.

A Covid-19 járvány miatt az idei évben június 5-én folytatódtak a rendezvények. Elsőként egy gyerekprogramra várták a közönséget, melynek helyszínéül a csibráki játszótér szolgált. A Nyári gyümölcsparti címmel megtartott program elsődleges célja a gyümölcsfogyasztás népszerűsítése volt a gyerekek körében.

A június 27-i rendezvényen a magyar kultúra és korszerű pedagógia finom ötvözéséből alakult az Így tedd rá! népi játék, néptánc módszertani programja, melyet Bencze Andrea foglalkozásvezető óvodai környezetben valósít meg a hétköznapokban. Augusztus elején Utazás Meseországban című délelőtti foglalkozás, diavetítés és felolvasás formájában biztosított egy kalandozást a mesék birodalmában. Még a nyár folyamán a gyermekek bőrvédeleméről kaptak hasznos tanácsokat Tóthné Schmidt Klára védőnő tolmácsolásában.

Augusztus 21-én kettős témájú rendezvényt tartottak. A Készítsünk zakuszkát! című ételbemutató és ételkóstoló célja az Erdélyben igen népszerű, egészséges reformétel megismertetése a lakossággal, melyet a Cini-cini muzsika zenés gyerekprogram követett. Szeptember 4-én, a baba-mama börzén amíg a szülők az adás-vétellel foglalatoskodtak, addig a gyerekek számára a gyereksarok és az ugrálóvár biztosította a kikapcsolódást, kellemes időtöltést. Dóra Ágnes dietetikus, a Dombóvári Egészségfejlesztési Iroda munkatársa szeptember 11-én tartott előadást a cukorbetegség étrendi kezeléséről. A jelenlévők hasznos és értékes gyakorlati információkat és tanácsokat kaptak a diabétesz diétájához. Ezt követően Csizmadiáné Ritter Zsuzsanna élő sütemények és vitamindús turmixok bemutatóján nem csak vizuális, hanem igazi ízélményekkel szolgált a hallgatóság számára.

Fotó: Beküldött fotó

A reformkonyha témakörében az utolsó rendezvényre szeptember 25-én került sor. Terítéken a szárnyas finomságok című előadás vendéglátója Harmati Ákos volt, aki a Nagymáté Vadászház konyhafőnökeként is ismert a csibráki lakosság körében. A különleges szárnyasételek elkészítési javaslatának prezentációja után, a jelenlévők jóízűen fogyaszthatták el a csirkehúsból készített ínycsiklandó menüt. A Baba-mama témakör utolsó programja október 3-án zajlott le. Csibrákra látogatott a dombóvári Bolhazsák gyerekzenekar, és egy fergeteges koncertet adtak, amelyen nem csak a gyerekek, hanem a szülők is nagyon jól szórakoztak. A programsorozat október első hétvégéjén zárult.

A Magyar Falu Program által támogatott pályázat segítségével a Közösségi Házban helyet foglaló könyvtár termében új számítógépes eszközpark létesült, melynek keretében hét számítógépet, egy nyomtatót és egy fénymásolót szereztek be, illetve az informatikai hálózat kiépítése is megtörtént. Ezáltal lehetővé vált az Internet klub-rendezvények megtartása, mely a lakosság számára könyvtári nyitvatartási időben internethasználati oktatást és internet-elérhetőséget biztosít.

Csibrák Község Önkormányzata ezúton is köszönetét fejezi ki a programsorozat előadóinak, akik tudásuk, tapasztalatuk legjavával, magas színvonalú előadásokkal örvendeztették meg a Csibrákon és a környező településeken élő lakosokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában