az állatorvos válaszol

2021.10.01. 12:30

Mit tehetünk kullancs ellen?

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Africa Studio

Az általában jellemzőnek mondott kullancsszezon lassan beköszönt (tavasszal és ősszel a legintenzívebb a kullancsok aktivitása), de ez a veszély sajnos egész évben fennáll. A kullancsok a hűvös, nedves időszakot kedvelik, ilyenkor aktívabbak és nagyobb eséllyel kerülnek rá az állatokra – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+36-30/937–1906) tulajdonosa.

Hozzátette: a kullancsok reflexszerűen ráakaszkodnak a mellettük elhaladó állat szőrzetére és onnan a bőr felé vándorolva idővel befúrják vérszívásra alkalmas szervüket a bőrbe. A természet nagyon leleményes „védőeszközzel” látta el őket, ugyanis előtte a bőrbe egy érzéstelenítő hatású vegyületet juttatnak, ezért az állatok (és az emberek) nem érzékelnek viszketést, irritációt, így nem is próbálják meg eltávolítani a kullancsot, hacsak éppen észre nem veszik.

Gyakran azonban olyan helyen fúródnak be, ahol az állat nem is fér hozzá. Javasolt ezért az őszies idő beálltával frissíteni a kullancsriasztó szerek használatát a házi kedvenceinknél, ezek általában egyben a bolhák ellen is védelmet nyújtanak.

Ha kullancsot találunk a kutyánkban, akkor azt egy csipesszel úgy kell megragadni, hogy a kullancs testét ne nyomjuk meg, mert akkor a fertőző tartalmat segítjük az állat testébe fecskendezni. A vérszívót a hátára fordítva és csavaró mozdulattal lehet úgy eltávolítani, hogy a feje ne szakadjon be.

Ha azonban ez mégis megtörténik, az sem nagy baj, a beszakadt testrész később kilökődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában