TeSzedd! mozgalom

2021.10.28. 20:00

Sok száz zsák telt meg szeméttel Szekszárdon

Tavaly a koronavírus miatt elmaradt, de idén az Innovációs és Technológiai Minisztérium a hagyománynak megfelelően, októberben megszervezte a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, az ország legnagyobb önkéntes hulladékszedési akcióját, amelyhez, mint korábban is tette, csatlakozott Szekszárd is.

Szepesi László

Fotó: Beküldött kép

Szekszárdon, bár részt vettek a munkában intézmények, szedték a szemetet a könyvtár, a múzeum, a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóság, az önkormányzat dolgozói is, a főszerep az iskolásoké volt, mondta Zaják Rita, a város önkormányzatának tanácsnoka. Igent mondott a felkérésre Szekszárd valamennyi (nyolc közép-, és hét általános) iskolája. Az akció során sok száz zsák telt meg szeméttel, pedig azt mondják, nem is olyan nagyon szemetes ez a város.

Ami sajnos jellemző, rengeteg volt mindenfelé a cigarettacsikk. Úgy látszik, a dohányosok még nem tanulták meg, legalábbis nem tartják fontosnak, hogy azt megfelelő helyre tegyék, inkább az utolsó slukk után, ott, ahol vannak, elpöckölik. A boltok parkolói is szemetesek, sok az eldobált blokk, csomagolópapír és használt papír zsebkendő. Talán azért, mert nincs, vagy, mert kevés a hulladékgyűjtő edény, illetve valamelyest azért is, mert a meglévőket ritkán ürítik ki. Tény, mondta a tanácsnok asszony, a legtöbb mindig dugig van szeméttel, s körülötte a föld ugyanúgy. De legfőbb ok természetesen az, hogy az emberek szemetelnek, folytatta, ő ezért megváltoztatná a szlogent, a TeSzedd! helyett azt mondaná: Ne tedd!

Fotó: Beküldött képek

Szemléletváltásra lenne szükség. Erre a gyerekek a legfogékonyabbak, ezért is, meg a holnapra gondolva, ezt legjobb a jövő generációjánál, az ifjabb korosztálynál kezdeni. Ez az elmúlt napokban sikerülhetett, hiszen a városban több mint ezer diák szedte a szemetet, s ők bizonyára már nem dobják el a hulladékot.

Legtöbben – több mint négyszázan – az öko-iskola címet is viselő Garay János Általános Iskolából vettek részt a szemétgyűjtésben. Az igazgatónőtől, Pekari Bernadettől megtudtuk, a teendőket két részre osztották. Az alsó tagozatosoknak felosztották az iskola udvarát, s mindegyik osztály az ő területéért volt felelős, a felsősök pedig osztályonként kaptak egyet-egyet a környező utcák közül, s ott szedték össze a szemetet. Ők egyébként – amellett, hogy minden évben csatlakoznak ehhez az akcióhoz – évente több alkalommal is összegyűjtik a környéket csúfító hulladékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában