rendőrterror

2021.10.22. 17:30

Szétverték a demonstrálókat 2006. október 23-án

A magyar emberek úgy készültek megünnepelni az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóját 2006. október 23-án, hogy már több mint egy hónapja utcai tüntetések zajlottak Gyurcsány Ferenc kiszivárgott őszödi beszéde miatt. Rendkívül feszült volt a helyzet, de a magyarok döntő többsége békés ünnepségre készült, a hatalom viszont másként gondolta: brutális rendőrterror, véres események színtere lett Budapest belvárosa.

Mediaworks Hírcentrum

An injured far-right protestor is led to safety during clashes with riot policemen (not pictured) using teargas and water cannons to disperse them 23 October 2006 in central Budapest, as Hungary commemorates the 50th anniversary of the 1956 anti-Soviet uprising amid the worst political divisions in the country since the end of communism. Hungarian police fired rubber bullets and several people were injured in Elizabeth Square, some two kilometres (one mile) from the parliament where official ceremonies were being held to mark the anniversary. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Kisbenedek Attila

Az október 23-i ünnepre felfokozott hangulatban készültek az emberek, hiszen már hosszú hetek óta követelték hiába Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását az őszödi beszéd, a hazudozás, a csalások és a megszorítások miatt. Emlékezetes, hogy már 2006 szeptember 17-én a botrányos beszéd nyilvánosságra kerülése estéjén a Parlament előtt és több vidéki városban is spontán tüntetések kezdődtek, emberek ezrei vonultak utcára a kormányfő lemondását követelve. Másnap a békés demonstrálókból kivált erőszakos csoportok megostromolták a Magyar Televízió épületét. Azon az éjszakán több mint száz rendőr és ötven tüntető sérült meg.

A rendőrterror a következő napokban pörgött fel igazán, mivel a rendőrség revánsot akart venni a tévészékháznál elszenvedett kudarcért.

Szeptember 19-én a demonstrálók elmentek a Magyar Rádió Bródy utcai tömbjéhez, valamint az MSZP akkori székházához, az akkori Köztársaság térre. A rendőrség már sokkal nagyobb erőkkel lépett fel, és lovasrohamot, kardlapozást is bevetettek. Aznap 69-en sérültek meg.

Így érkeztünk el október 23-ához, amikor szintén számos helyen szerveztek demonstrációt a fővárosban a kormány ellen. A rendőrök parancsot kaptak a kemény fellépésre. Hajnalban a rendőrség kiürítette a Parlament előtti Kossuth teret, az ott tüntetőket kiszorították a területről. Magyarázatul azt közölték, hogy a napközben zajló állami ünnepségre érkezők biztonságát kívánják ezzel a lépéssel biztosítani. A Bajcsy-Zsilinszky úton a tüntetők és a rendőrök összecsaptak. Ekkor már előkerültek a lőfegyverek is, a rendőrök puskákból lövöldöztek gumilövedékekkel a tüntetőkre.

A Fidesz közben az Astoriánál tartotta saját ünnepi tömeggyűlését. A rendőrök mégis ebbe az irányba, a Fidesz-gyűlés résztvevői felé szorították tovább a Deák tér környékéről a tüntetőket. A demonstrálók így összekeveredtek a fideszes rendezvény távozóban lévő résztvevőivel. Itt már egyáltalán nem válogattak az eszközökben a készenléti egységek tagjai, akik közül sokan a rendőrség állományában hivatalosan nem engedélyezett eszközökkel, például viperával is ütöttek-vertek, válogatás nélkül fiatalt, öreget és nőket is.

A kora hajnalig tartó tömegoszlatás során elszabadult a pokol: sokan súlyosan megsérültek, a rendőrparancsnokok lovasrohamot vezényeltek, test- és fejmagasságban is lőtték a könnygázgránátokat a tömegbe, számos felvétel megörökítette, ahogy puskával lőnek szintén fejmagasságban az emberekre az azonosító szám nélküli rendőrök. Ezen az éjszakán volt, aki megvakult, mert gumilövedékkel kilőtték a szemét, más a testén szerzett súlyos sérüléseket, sokakat véresre vertek-rugdostak a rohamrendőrök. Ekkor már a jogállamiság látszatára sem ügyelt a Gyurcsány-kormány erőszakszervezete, az utcán lévő tüntetők vagy csupán békés megemlékezők azt tapasztalták, hogy bármit megtehetnek velük, mintha felfüggesztették volna a törvényeket, az alkotmányt, szabadon tombolt a gyurcsányi diktatúra, gyakorlatilag jogkövetkezmények nélkül. Erre jó példa, hogy még egy országgyűlési képviselőt, a fideszes Révész Máriuszt is gátlástalanul véresre vertek. Ez is példátlan volt addig a rendszerváltás utáni Magyarországon. Egyes rendőri egységek kirívóan törvényellenes, sőt szadista módon avatkoztak az eseményekbe.

A Blaha Söröző vendégeit éjjel kiterelték az utcára, ahol rendőrök sorfala között kellett elhaladniuk, miközben ütlegelni, rugdosni kezdték őket, gumilövedékeket lőttek ki rájuk közvetlen közelről.

Az október 23-i események során megsérültek száma meghaladta a százötvenet. Hiába éltek több százan is panasszal bántalmazásuk miatt az ügyészségen, a sisakban, maszkban, azonosító szám nélkül oszlató rendőrök többségét nem lehetett azonosítani.

A 2006. október 23-i rendőrterrorról soha nem látott, megdöbbentő rendőrségi felvételeket hozott nyilvánosságra a Mediaworks Hírcentrum. Nézze meg a videókat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában