bűnmegelőzés

2021.10.21. 11:30

Tárt kapuk várják a betörőket, és az alkami tolvajokat

Nem lehet minden lakás mellé rendőrt állítani. Az ingatlanok és más értékek védelme a tulajdonosok feladata. Nagyobb összegű pénz helye nem a párnacihák között, hanem a bankban van.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Idős korban biztonságban címmel tartott előadást a település nyugdíjasainak nemrégiben Tóth Szilvia főtörzszászlós, a Dombóvári Rendőrkapitányság munkatársa a helyi művelődési házban. A rendezvényen felhívta az idősek figyelmét az őket veszélyeztető csalástípusokra, különös tekintettel a telefonos, az internetes és az unokázós csalásokra. Beszélgetett a résztvevőkkel az őszi és téli időszakban jellemző bűncselekményekről, továbbá azok megelőzésének lehetőségeiről.

Az Országos Rendőr-főkapitányság 2015 őszén indított Házhoz megyünk programja azzal a céllal jött létre, hogy információkkal segítse a lakosságot abban, hogy a vagyonvédelemhez szükséges lépéseket megtehessék, a jó döntéseket meghozhassák. Emellett megjelent az áldozatvédelem, a családon belüli erőszak, a rendőrség iskolai bűnmegelőzési programja, az internetbiztonság, a drogprevenció és sok más téma.

Kézenfekvőnek látszik a legfontosabb tanács, miszerint senki se nyisson kaput, ajtót idegeneknek. Mégis sokan megteszik, hogy a tolvajokat, csalókat beengedik az otthonukba. A házak, lakások biztonságához hozzátartozik a bejárati ajtóra szerelt biztonsági zár, lánc, hang, fény- és mozgásérzékelő berendezés. Ezeket persze használni is kell. Fontos lehet a szomszédokkal ápolt jó kapcsolat, hiszen akkor kölcsönösen figyelhetnek egymás otthonára, értékeire. Aki gyanús idegent lát az ingatlana közelében ólálkodni, azonnal hívja a rendőrséget!

Az is elég nyilvánvaló, hogy a házak, lakások ablakát, ajtaját gondosan be kell zárni, mégis előfordul az ellenkezője, ami valóságos meghívás a tolvajok számára. A kulcsokat nem szabad az ingatlan körül hagyni, mégis volt rá példa, hogy egy kisfiú még ki is írta az ajtóra a nővére számára, hogy kulcs a lábtörlő alatt. Szerencsére nem járt arra még egy árva besurranó tolvaj sem. Nagyobb összegű pénz helye nem a párnacihák között, hanem a bankban van.

Aki automatából sok pénzt vesz fel, mindig legyen körültekintő, akár hívja magával egy családtagját. Nehéz megérteni, de még ma is előfordul, hogy van, aki a PIN-kódját gondosan a bakkártyája mellett tartja. A kód a legjobb helyen a fejünkben van.

Nem mindig oldható meg, de nem árt elkerülni az elhagyott, kivilágítatlan helyeket. Soha ne adjon vagy utaljon pénzt olyan idegennek, aki bajba jutott rokona „megbízásából” kéri. Előtte hívja fel az unokát, vagy más hozzátartozóját. Ha valaki szolgáltatók nevében akar bejutni a lakásba azt is ellenőrizni kell, tudva, hogy erre a valóságban szinte sosem kerül sor előzetes egyeztetés nélkül. Szerencsére ma már ritkák a házaló árusok, de szóba sem szabad állni velük.

Borítóképünkön: Ha távozunk otthonról, nagyon alaposan ellenőrizzük és zárjuk be az ajtókat, ablakokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában