Lengyel, magyar – két jó barát

2021.10.01. 07:00

Tíz éve avatták fel a barátságuk bonyhádi emlékművét

TN

Fotó: Beküldött kép

– Tíz éve, 2011. szep­tember 18-án, vasárnap, délelőtt avattuk fel a nemzeteink barátságát hirdető közös emlékművet, s papjaink, a magyar Erb József bonyhádi és a lengyel Lacki Stanislaw Jastrowie plébánosok megáldották – írja Surján József, a Bonyhádi Magyar-Lengyel Baráti Társaság alapító elnöke. Közös munkával készült emlékművüket átadták a közösségnek: Bonyhádnak és tágabb értelemben a magyaroknak és lengyeleknek. A Magyar-Lengyel Barátság Emlékműve és a mellette növekvő egygyökerű, kéttörzsű Magyar-Lengyel Barátság Fája, melyet 2019 őszén kivágtak, de még az év novemberében, a lengyel függetlenség napján újat ültettek, jelképezi a sok évszázados magyar-lengyel barátságot.

A 2010 júniusában megalakult Bonyhádi Magyar-Lengyel Baráti Társaság idősebb és ifjabb Kercsó József tervei és útmutatása alapján, magyar és lengyel tagjaink javaslatait figyelembe véve jött létre közös munkával az emlékmű. A fából készült alkotás Tatai Zoltán és családja tágas majosi műhelyében készült el. A munkában harmincan vettek részt lengyelek és magyarok, a székely faragóhagyományokat őrző Napforgó csoport és Bálint Zoltán fafaragó Erdélyből.

A tízéves, megszépített emlékmű előtt a baráti társaság egy csoportja Fotó: Beküldött kép

– Bonyhád város vezetése, a képviselő-testület anyagi és erkölcsi támogatása, a Vörösmarty Művelődési Központ segítsége mindig is fontos volt számunkra. Így került méltó helyére az emlékmű. A Széchenyi tér és a Gyár utca kereszteződésénél áll a fából készült alkotás, mely félig nyitott szárnyas oltárt formál, de a magyar turul és a lengyel fehér sas képe is felidéződik. Központi helyen a Fekete Madonna, a lengyelek legfontosabb kegyképe, magyarul és bővebben: a Boldogságos Szűzanya a kis Jézussal, látható. A kép eredetije 1382-ben került Czestochowába, a magyar pálosok által alapított Jasna Góra-ba. A madonna fába vésett képe mellett kétoldalt a közös történelem tíz-tíz magyar és lengyel neve olvasható. Minden felirat magyar és lengyel nyelven is látható, Géza fejedelemtől II. János Pál pápáig. Az avatás időpontja egyben tisztelgés volt a nagyszerű elődök emléke előtt: 1939. szeptember 18-án nyitotta meg a határokat gróf Teleki Pál kormánya a lengyel menekülők előtt. Erről a Bonyhádi Magyar-Lengyel Baráti Társaság minden évben megemlékezik. Méltó hely ez az emlékezésre és imádságra, mert egyedül itt található egymás mellett magyar-lengyel emlékmű és a barátság fája. Erre a bonyhádiak is büszkék lehetnek – véli Surján József. – A fából készült emlékművünket folyamatosan karban kell tartani. A 10. évfordulóra közösségünk régi tagjai, Barteczka Leszek, Berg Gyula, Búzási Elzbieta, Imre Józsefné Marisa, id. Kercsó József és felesége Erzsébet, valamint ifj.Kercsó József dolgoztak, hogy a szeptember 20-i ünnepségre örömmel tekinthessenek rá a résztvevők, hogy a barátság szárnyain együtt repülhessen a magyar turul és a lengyel fehér sas – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában