Tolna

2021.10.06. 12:40

Védett ingatlanok felújítására pályázhatnak

W. G.

Fotó: A szerző felvétele

Évente, épületenként négyszázezer forint igényelhető. Béres István tolnai főépítész ad felvilágosítást az értékvédelmi támogatásról. Eszerint a városban 253 ingatlan élvez helyi védelmet. Ezek nagy része magánszemélyek tulajdonában van, s ők pályázhatnak a felújítási költségek támogatására.

Nagyobb volumenű, több éven át tartó, vagy lépcsőzetesen elvégzett munka esetén többször is igényelhető a négyszázezer forint, de nem ugyanabban az esztendőben. Önrészre is szükség van. Öt pályázót tud támogatni évente az önkormányzat. Nincs nagy tolongás, utoljára 2016-ban vették igénybe a teljes keretösszeget.

Aztán, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben négy-négy ingatlantulajdonos nyert, az idén pedig csak ketten igényeltek támogatást. (A pandémia okozta forráshiány miatt 2020-ban nem írták ki a pályázatot.) A főépítész szerint az érdektelenség oka az építőiparban tapasztalható áremelkedés lehet. S persze az is közrejátszhat, hogy sok régi, védett házban idős, önerővel nem rendelkező, felújításban nem gondolkodó ember él.

Borítóképünk: Kárpáti Zoltán a háza kapuját cseréltette ki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában