Covid-oltás

2021.11.16. 07:00

A kisebb cégeknél a dolgozók dönthetnek az oltás felvételéről

Október vége óta a cégek kezében van a döntés arról, hogy kötelező jelleggel elrendelik-e a védőoltást dolgozóiknak. Megkérdeztünk megyénkben néhány önkormányzatot, céget, ők kötelezik-e erre a munkavállalóikat.

TN-összeállítás

20210320 Győr Oltópont Győrben, Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, orosz vakcina, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Forrás: MW-archívum

Fotó: illusztráció

Egyre ijesztőbb számokat mutat a koronavírus-járvány negyedik hulláma. A kormány döntése értelmében néhány hete a munkáltatók dönthetik el, kötelezik-e a kórokozó elleni oltásra a munkavállalókat.

Paks A kormányrendelet lehetőséget ad, de mégsem lesz kötelező a munkavállalók számára a Covid elleni védőoltás a paksi önkormányzati intézményekben – mondta múlt pénteki sajtótájékoztatóján Szabó Péter, Paks polgármestere, aki hozzátette, a döntést alapos kutatómunka előzte meg, az intézmények munkatársainak nagy arányú beoltottsága miatt hozták meg a döntést. A polgármester ugyanakkor fel szeretné hívni a hivatal még oltatlan dolgozóinak figyelmét, hogy az igazi védelmet a vakcian jelenti a koronavírus ellen.

Dunaszentgyörgy Az önkormányzati munkavállalók döntésére bízza Dunaszentgyörgyön is a polgármester az oltást, bár elmondta, hogy a többség már beadatta. Náluk egyetlen kolléga volt komolyabban beteg – tudtuk meg Kirnyákné Balogh Máriától.

Tolnanémedi Vígh László, Tolnanémedi polgármestere lapunknak elmondta, hogy a hivatalukban körülbelül húszan dolgoznak, és jól viselik a jelenlegi időszakot. – Nálunk mindenki be van oltva. Egyébként úgy gondolom, hogy a koronavírus elleni oltás mindenkinek a saját döntése kell, hogy legyen – tette hozzá.

Szekszárd–Bátaszék Több szekszárdi és bátaszéki cég vezetője is elmondta, náluk nem teszik kötelezővé a koronavírus elleni oltást, mert attól tartanak, hogy nem lenne elég dolgozójuk az egyes műszakokban. Az óvintézkedéseket – kötelező szájmaszk, kézfertőtlenítő több helyen kihelyezve, az üzem fertőtlenítése naponta – mindenhol komolyan veszik és betartatják. A betegség miatti kiesés a munkából szerintük legalább akkora kárt okozna, mint az, ha a kötelező oltás miatt többen is felmondanának.

Bonyhád Egy helyi, francia tulajdonú cég alkalmazottja lapunknak elmondta, hogy a vezetőség logikusan gondolkozik az oltással kapcsolatban. Senkit nem kényszerítenek rá, ennek ellenére a kollégák nagy része már túlesett az oltáson. A maszk használatát sem szabályozzák, minden dolgozójuk belátása szerint viselheti.

Összességében elmondható, hogy sok az oltott, de vannak még, akik nem kaptak meg egyetlen vakcinát sem. Egy olvasónk jelezte, hogy ő például azért maradt ki, mert éppen a tömeges oltások kezdetekor, tavasszal kapta el családja a koronavírust, amellyel eddig biztosítva volt a megfelelő védettségük. Lassan azonban aktuális lesz az oltás.

Borítóképünk: A védőoltás beadására buzdítanak a munkáltatók, de a vakcina felvétele a legtöbb helyen az egyén döntésén múlik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában