Komposztálás

2021.11.17. 17:30

A lehullott levelek táplálják a talajt

Napról napra egyre közelebb kerülünk a télhez, sok kertet lepett el az avar. Van, aki komposztálja, van, aki egyszerűen csak otthagyja, mert így is táplálja a fát, illetve számos élőlénynek nyújt téli menedéket.

M. I.

Komposztálás a kertekben Illusztráció 20211001 Bátonyterenye Fotó: Hüvösi Csaba HCS Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: MW-archív

Fotó: illusztráció

Az ősszel lehulló falevelek, elszáradt gallyak láttán sokan egyből lombseprűt és metszőollót ragadnak. Egyre többen vallják azonban azt, hogy erre nincs okvetlenül szükség: a legfenntarthatóbb és a legjobb igazából az, ha otthagyjuk a fa alatt a lehullott leveleket, és akkor azok táplálják a fát. Sokakat azonban zavar a sok lehullott levél.

Van, aki úgy véli, mérgező a diófalevél, ezért nem lehet együtt kezelni a többi fa lehulló leveleivel. Az általunk megkérdezett kertész elmondta, a diófalevelében vannak úgynevezett allelokemikáliák, ezek növekedést gátló, lassító vegyületek. Így valóban lassíthatják alapvetően a komposzt lebomlását, azt azonban fontos megjegyezni, hogy friss állapotban vannak ezek a vegyületek a diófalevelében, mire barnán a levél aláhull, már elenyésző a benne megtalálható ilyen vegyület. Ha mérgező lenne, akkor tulajdonképpen a fű se nőne ki a diófa alatt.

Felmerülhet a kérdés, érdemes-e megszabadulni az avartól és elégetni, vagy hagyjuk a fák alatt magától lebomlani. Mindenek előtt a legfontosabb, hogy ne égessük el az avart, hiszen ez a legrosszabb, amit csak tehetünk. Az égetéssel ugyanis sok káros, szennyező anyagot juttatunk a levegőbe.

Az avarra célszerű úgy gondolnunk, mint az erdőre. Ott sem gyűjt össze senki semmit, hiszen a lehulló levelek tápanyagot nyújtanak a talajnak. Az összegyűjtött avar ugyanezt a célt tudja szolgálni: talajtakaróként hasznosíthatjuk ágyásokban, mulcsként, a komposztként hasznosuló avar így táplálja az évelő növényeket, és a gyomot is visszaszorítja.

Tamásiban szabályozzák a zöldhulladék égetését

A városi rendeletben leírják, hogy az avar és kerti zöldhulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással és ágdarálással történhet. A veszélyhelyzet ideje alatt engedélyezett a kerti zöldhulladék égetése, de csak családi és kertes házaknál, és kizárólag március elseje és április harmincadika, valamint szeptember elseje és november harmincadika között, keddi és pénteki napokon. A témáról részletesen is írtunk itt.

Borítóképünkön: A lehullott leveleket komposztálhatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában