az orvos válaszol

2021.11.24. 10:30

Hogyan derítsük ki, túlsúlyosak vagyunk-e?

Gazsó Rita

Dr. Ferk Dóra háziorvos Fotó: Mártonfai Dénes

Fotó: Mártonfai Dénes

Sokakat érintő népbetegség az elhízás, amely nem csupán esztétikai probléma, sajnos egy sor egészségügyi gondot is okoz az érintetteknek – mondta korábbi beszélgetésünkkor dr. Ferk Dóra szekszárdi háziorvos, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a járványhelyzet alatti korlátozások, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás sokat rontott az elhízott népesség arányán. A háziorvossal most arra kerestük a választ, mit jelent pontosan az elhízás.

– Elhízásról akkor beszélünk, ha az egyén testsúlya a normálisnál körülbelül húsz százalékkal magasabb. Természetesen sok sportoló, testépítő, nehézatléta túlsúlyos anélkül, hogy elhízottnak nevezhetnénk őket. Orvosi értelemben a túlsúlyosság tehát a szervezet az egészségesnél nagyobb zsírtartalmát jelenti – jelezte dr. Ferk Dóra.

Az egészséges testsúly meghatározására ma a testtömeg-index (BMI) mérőszámot alkalmazzák. Ezt úgy kapjuk meg, ha a kilogrammban megadott testsúlyt elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Egy 180 centi magas és 80 kilogramm súlyú felnőtt esetében tehát a nyolcvanat az 1,8 négyzetével, amely ez esetben 24,96. Ha a kapott szám kevesebb, mint 18, soványságról, a 30-as index fölött elhízásról, 40-estől felfelé pedig kórosan elhízott állapotról beszélünk. A számolásnál kapott testtömeg-index természetesen átlagot jelent, valójában tágabb értékek között mozog, mivel függ az életkortól is – mondta a háziorvos, aki hozzátette, amennyiben a BMI túlsúlyt mutat, mindenképpen érdemes beszélni a háziorvosunkkal, aki elmagyarázza, mi a teendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában