tiszteletadás

2021.11.04. 17:35

Kétszázan vettek részt az első szekszárdi emlékfutáson

Diákok és felnőttek, mintegy kétszázan vettek részt a csütörtöki emlékfutáson, amelyet az 1956-os forradalom 65. évfordulója alkalmából rendeztek meg Szekszárdon.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

Az emlékfutásra nevezőket délután fél egy és háromnegyed egy között várták az 1956-os emlékműnél. A Garay János gimnázium, a Dienes és a Garay általános iskola, a Csapó Dániel, a Bezerédj István és az Ady Endre középiskola, az EGYMI általános iskolájának diákjai, a Szenior Atlétikai Club tagjai, valamint civilek vállalták az ezerkilencszázötvenhat méteres táv lefutását.

Murvai Árpád, az önkormányzat Oktatás, Sport és Ifjúsági Bizottságának elnöke köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, az emlékfutást a hősök tiszteletére rendezték, akik a diktatúra ellen fellázadva ha kellett, az életüket adták. Hozzátette: Magyarországon a szabadság az óhaja mindenkinek.

Köszöntő beszéde után Scherer Tamás, a Szekszárdi Sportközpont elnöke tartott bemelegítő edzést a futóknak. Ezután elrajtoltak a nevezők az 1956-os emlékműnél, elfutottak a Wosinsky Mór Megyei Múzeumig, azt megkerülve ráfordultak a fasorra, egészen a járásbíróságig, majd vissza. Ezt a kört még egyszer megtették, és még egy fél kört is, mielőtt célba értek.

Az első három célba érő a Garay János gimnázium diákja volt: Horváth Levente, Horváth Barnabás és Till Márton. A célba ért futók frissítőt, müzliszeletet kaptak, majd elhelyezhették a mécseseket az 1956-os emlékműnél.

A Babits Mihály Kulturális Központ által kezdeményezett emlékfutást az intézmény a Szekszárdi Sportközpont Nkft.-vel közösen szervezte.

Berlinger Attila, a kulturális intézmény ügyvezető igazgatója elmondta, először rendezték meg az eseményt. Szeretnék, ha a következő években hagyománnyá válna. Fontos, hogy a fiatalabb generációt is közelebb hozzák az ötvenhatos eseményekhez, emlékeztessék őket a hazaszeretetre.

Borítóképünkön: A futás zárt, biztosított útvonalon történt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában