faültetési program

2021.11.26. 19:15

Lassan begyógyul a faddi beruházások okozta tájseb

Huszonhárom millió forintból telepítettek fákat az elpusztult növényzet helyére Fadd-Domboriban, a megújult Bartal-csatorna és az új kerékpárút mellé. A fák kiültetése a napokban fejeződött be állami támogatás, helyi vállalkozók és magánszemélyek összefogásával.

Gazsó Rita

Fotó: Molnár Gyula

– Két nagyon fontos esemény történt idén településünk életében: elkészült a Fadd-Dombori kerékpárút és megújult a Bartal-csatorna. Sajnos mindkét kiemelkedő beruházás elengedhetetlen természetkárosítással járt, ami jelentős tájsebet okozott. Ennek helyreállítására, a fák pótlására indította el az önkormányzat a faültetési programját – mondta Fülöp János, Fadd polgármestere a Bartal-csatorna melletti faültetési akció mai záróünnepségén, amelyen részt vett az egyebek mellett a hazai zöldítést is célul tűző kormányzat részéről Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkára.

Kovács Pál nagyon szép kezdeményezésnek nevezte a fatelepítési programot. Úgy fogalmazott, a kezdeményezés az egész régió számára minőségi előrelépést jelent. Elmondta, a magyar kormány azért is támogatta ezt, mert úgy gondolják, a megfelelő lakókörnyezet kialakítása rendkívül fontos, mind amellett, hogy ezzel a klímaváltozás ellen is a harcolhatunk. A faddi törekvések szerinte egybeesnek a magyar kormány céljaival, amely úgy hangzik, hogy 2030-ig minden újszülött mellé tíz új fát kell telepíteni. Ha mindez megvalósul, Magyarország erdővel borított területeinek aránya eléri a huszonhét százalékot. Fadd lakosai, vállalkozói, az önkormányzat, azaz mindenki átérezte ennek felelősségét – hangsúlyozta az államtitkár.

Mint megtudtuk, a fatelepítési program 23 millió forintból valósult meg, a facsemeték mellett a védő felszerelések, így a karók vagy a fémháló is jelentős összeget emésztettek fel. A 23 milliós összköltségből hárommillió forint volt a csatorna-beruházás tartalékkeretéből megmaradt összeg, tízmilliónyi támogatás a PIP Kft-n keresztül a kormánytól érkezett, emellett 10 millió forint gyűlt össze helyi vállalkozások és magánszemélyek összefogásával.

Benes Brigitta önkormányzati képviselő, aki a kezdeményezést elindította, a projektzáró ünnepségen meghatottan köszönte meg mindenkinek a segítséget.

Mint megtudtuk, a most kiültetett facsemetéket főként őshonos fajtákból válogatták össze, így találunk közöttük platánt, hársat, kocsányos tölgyet, vadgesztenyét, szomorú fűzet, valamint egy-két különlegességet is, mint amilyen a tulipánfa vagy a színes levelű juhar. A csemeték kiválasztásánál szempont volt az is, hogy olyan méretűek kerüljenek a csatorna partjára és a kerékpárút mellé, amelyek négy-öt év múlva már jelentős méretűek lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában