szalagavató

2021.11.13. 07:00

Nagy a nyomás az iskolákon megyeszerte

Az oktatási intézmények rendezvényeire is kihatással vannak a drasztikusan növekvő esetszámok. Vannak középiskolák ahol már megtartották, és vannak olyan intézmények is ahol bizakodva tervezik a szalagavató ünnepélyt.

Munkatársainktól

Fotó: Mártonfai Dénes

Némileg korlátozták a résztvevők számát, csak oltási igazolvánnyal lehetett bemenni és a maszkhasználat is kötelező volt a Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium szalagavatóján, amelyet pénteken tartottak. A Lovardában rendezett esemény persze mindettől függetlenül ünnepélyes és megható volt. A végzősök közül az A osztályból 27, a B-ből 24 diákra tűzték fel a szalagot az osztályfőnökök. A program a hagyományokhoz híven zajlott: elbúcsúztak a tizenegyedikesek, a végzősök, az iskola igazgatója, Novothné Bán Erzsébet, de volt meglepetés produkció is. A főszereplők táncoltak a szüleikkel, majd – báli ruhába öltözés után – előadták a régóta gyakorolt tánckoreográfiát. Ezután kezdődött a bál este tízig, majd az ünneplést a végzősök saját szervezésben folytatták. Azért igyekeztek ebben az intézményben a bál megtartásával, mert az tavaly a járvány miatt elmaradt.

A bátaszéki II. Géza Gimnázium végzős diákjai sem bízták a véletlenre, hogy idén megtarthassák szalagtűzőjüket. Előre hozták az eseményt október 15-re, amikor még csak kevés koronavírussal fertőzöttet regisztráltak. Tavaly ez a kedves esemény elmaradt, csak szűk körben, szülők, ismerősök nélkül tűzték ki a kis szalagot a ruhájukra. A titkárságon elmondták, idén 49-en fejezik be a gimnáziumban a tanulmányaikat, ők és hozzátartozóik a helyi általános iskola aulájában tartották meg a szalagavatót. A lányok gyönyörű báli ruhákba öltöztek, a fiúk öltönyben járták el a nyitótáncot.

Szintén nem várták meg, hogy rosszabbodjon a vírushelyzet, már november 4-én megtartották a szalagtűző ünnepélyt a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium diákjainak Bonyhádon. Új helyszínen tartották az ünnepséget, a városi sportcsarnokban, ahová minden tanuló két vendéget hívhatott meg. A tavalyi tanévben rendhagyó módon tartották meg a rendezvényt: öt napig csak az osztályok voltak jelen az udvaron − mondta el lapuknak Andorka Gábor iskolaigazgató.

A paksi Vak Bottyán Gimnázium egyik legszínvonalasabb ünnepsége minden évben a szalagavató, ám tavaly sajnos elmaradt. Tavasszal tartották meg, közvetlenül a ballagás előtt, osztályonként zárt körben, amelyen még a tanárok sem vehettek részt – tudtuk meg Rompf Gabriellától, az intézmény vezetőjétől. Elmondta, hogy idén közel 90 diákjuk végez, a gimnázium vezetése, látva a komolyodó járványhelyzetet előre hozta az ünnepséget, október 21-én rendezték meg a gyerekek és a hozzátartozók legnagyobb örömére. Természetesen az előírásoknak megfelelően ötszáz főben korlátozták az ünneplők létszámát, de meg tudták tartani a hagyományos ünnepi műsort, majd a művelődési házban a nyitó táncot, a bál viszont idén is elmaradt.

Készülnek rá Szekszárdon, Gyönkön

Készülnek a szalagtűzőre Szekszárdon, az I. Béla Gimnáziumban, az ünnepséget december 3-án a Babits Mihály Művelődési Központban szeretnék megtartani. Az ünnepélyen a mindenkor hatályos járványügyi szabályok lesznek mérvadók, a diákok vendégei csak védettségi igazolvánnyal látogathatják a rendezvényt. Az utóbbi két tanévben a végzős diákjaink sajnos csak egy-egy iskolai nagy rendezvényen vehettek részt, az egyik tanévben a szalagtűzőt, a következő évben a ballagást sikerült megtartanunk, mondta el Hajós Éva iskolaigazgató.

Bán Tamás, gyönki a Tolnai Lajos Gimnázium intézményvezetője lapunknak elmondta, 44 végzős diákjuk van, és a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelően tartják meg a szalagtűzőt, amelynek időpontja december tizedike. – A szalagtűzőre várjuk a szülőket, hozzátartozókat, és közülük csak azok léphetnek be intézményünkbe, akik felmutatják védettségi igazolványukat – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában