Nemzeti újrakezdés program

2021.11.25. 14:00

Pályázatok segítik a nemzeti azonosságtudat megerősítését

Vizin Balázs

Budapest, 2021. április 13. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára a külhoni magyarságnak szóló idei nyílt pályázati kiírásokról tart sajtótájékoztatót a budapesti Roosevelt 7/8 Irodaházban 2021. április 13-án. Potápi Árpád János bejelentette, hogy hat területen támogatja a külhoni magyar szervezeteket a Nemzetpolitikáért Felelõs Államtitkárság új pályázati kiírása, amely április 13-án jelent meg Nemzeti Újrakezdés Program néven. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI-archív

Fotó: illusztráció

– A külhoni magyarság a járványhelyzet idején is számíthat a magyar kormányra. Az új pályázati kiírások a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulását, a Magyarországgal való kapcsolatai ápolásának és fejlesztésének előmozdítását, a magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítését célozzák az oktatás, a kultúra, az egyház, a sport, a közösségek és a diaszpóra támogatása által – jelentette ki a témában tartott budapesti sajtótájékoztatóján Potápi Árpád János.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a bonyhádi-dombóvári térség országgyűlési képviselője a 2022. évre meghirdetett Nemzeti Újrakezdés Program I. és II. kiírásának részleteit ismertette, amelyekre a magyarság összetartozása és szülőföldön való boldogulása szempontjából meghatározó tevékenységet folytató szervezetek nyújthatnak be pályázatot 2021. november 25-től.

Mint mondta, az I. pályázati kiírás keretében működésre, fejlesztésre és eszközbeszerzésre, míg a II. esetében programok és rendezvények megvalósítására nyújthatnak be igényeket az érintettek. Emellett egy harmadik pályázati kiírás is megjelenik a mai napon – folytatta –, a közösségi és gazdasági testvértelepülési programok és együttműködések támogatására, amely új elemekkel bővíti a 2015 óta évente meghirdetett testvértelepülési programot.

Hangsúlyozta, a három felhívás keretében 2021-ben összesen 2,34 milliárd forinttal támogatták a közösségeket. Több mint 2700 a külhoni magyarságot segítő projekt valósulhatott, illetve valósulhat meg. Az új pályázati felhívások csütörtöktől elérhetőek a www.bgazrt.hu és a www.kulhonimagyarok.hu oldalakon.

– A járványhelyzet időszakában megvalósított programokkal és támogatásokkal több mint 1 millió 700 ezer embert értünk el – emelte ki az államtitkár, azt is felidézve, hogy Magyarország Kormánya 2011-től biztosítja a külhoni magyar szervezetek működésének, fejlesztésének, eszközbeszerzésének, illetve rendezvényeinek és programjainak támogatását pályázatok keretében. A Nemzetpolitikai Államtitkárság a korábban több program részeként nyújtott támogatásokat és pályázati kiírásokat Nemzeti Újrakezdés Program címmel egységesítette.

A 2022-es évre vonatkozó, nyílt pályázati kiírásokról szóló mai sajtótájékoztató visszanézhető az alábbi linken:

Borítóképünkön: Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában