véradóünnepség

2021.11.27. 20:30

Sokszoros véradókat ismertek el a szekszárdi ünnepségen

Az országos elnök is jelen volt a szekszárdi rendezvényen. Ez az eljárás a gyógyulás reményért adja. Sokszoros véradók vehették át az elismeréseket. Példát mutató személyek, iskolák és munkahelyek.

Szeri Árpád

2021.11.27 Szekszárd. Szekszárdon a Merops Hotelben átadták a díjakat a 25-50-75-100-150. alaklommal vért adóknak. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A véradás semmivel sem pótolható és a gyógyulás reményét, lehetőségét adja a betegeknek. Egyebek mellett ezt hangsúlyozta a Megyei Véradóünnepségen Fodor Antalné dr., a Magyar Vöröskereszt elnöke, aki egyúttal mindenkinek kellemes ünnepeket és jó egészséget kívánt. A Szekszárdon, a Hotel Merops Mészárosban szombaton tartott rendezvényen Gulyás Katalin, a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezetének igazgatója köszöntötte a jelenlevőket, köztük az elnökség tagjait.

Dr. Kis Mária, a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezetének elnöke megyei összegzést adott, valamint arra is rámutatott, hogy egyetlen véradással akár három életet is meg lehet menteni.

Az ünnepi ebéd előtt a három vezető átadta a sokszoros véradóknak az őket megillető kitüntetéseket. Huszonötszörös véradásért öten, ötvenszeres véradásért negyvenkilencen, hetvenötszörös véradásért tizenketten, kilencvenszeres véradásért ketten, százszoros véradásért tizenegyen kaptak oklevelet, valamint a dombóvári Fodor Lajos személyében százötvenszeres véradó is birtokosa lett az elismerésnek.

A Véradó Mozgalomért ezüst emlékérem kitüntetésben a dombóvári Ács Csilla részesült. A pedagógus a 2000-es évben kezdte el az akkori nevén Szekszárdi SZC Esterházy Miklós Szakképző Iskolája és Kollégiumában szervezni a diákokat a Vöröskereszt kiszállásos véradásaira. Tevékenységének köszönhetően a tizennyolcadik életévüket betöltő fiatalok és a dolgozóknak az iskola falain belül évente két alkalommal adhatnak vért. Jómaga is rendszeres véradó, már elérte ötvenedik véradását. Az iskolában rendszeresen tart egészségnevelő

programokat a diákok számára, ahol a véradás fontosságára is felhívja a figyelmüket.

A Véradó Mozgalomért támogatói oklevelet a dombóvári Szent OrsolyaIskolaközpont kapta meg. Az intézmény tizenöt éve biztosít folyamatosan lehetőséget a kiszállásos véradások lebonyolítására. Kerényi Zsolt igazgató maga is aktív véradó. Az iskolában a tanulók látják, hogy jó néhány pedagógus, szülő is véradó, ezzel is példát mutatnak a fiataloknak, ösztönzik őket, hogy legyenek első véradók.

Véradó Barát Munkahely címet érdemelt az MVMI Informatika Zártkörűen Működő Részvénytársaság, az elismerést a céget képviselő Nagy Gabriella kommunikációs főmunkatárs vette át. A korábbi években a Zrt. dolgozói a városi véradásokon vettek részt, a cég már akkor is kedvezményeket biztosított véradóinak, illetve támogatta a véradó mozgalmakat. Az elismerés a példamutató hozzáállás mellett jár azért az egyéb támogatásért is, mellyel az MVMI Informatika Zrt. segíti a Vöröskereszt működését.

A Pro vita díj idei kitüntetettje a dombóvári Szabóné Szeifert Anna lett. Miután 1985. elején új munkahelyre, a dombóvári Color Ipari Szövetkezethez került, ott kollégái ösztönözték arra, hogy kezdjen el vért adni. Első alkalommal 1985. áprilisában tette meg ezt. 2019-ban megkapta az Országos Vérellátó Szolgálat által alapított, a véradói aktivitást elismerő Ezüst Pelikán-díjat. Jelenleg ötvennyolc éves és amíg egészsége engedi, szeretne továbbra is vért adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában