tűzmegelőzési fórum

2021.11.24. 16:30

Száztíz lakástűzhöz riasztották a megye tűzoltóit

Szepesi László

2021.11.24 Szekszárd. Szekszárdon a katasztrófavédelem sajtótájékoztatót tartott. Fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Az elmúlt egy hét alatt nyolc halálos lakástűz volt az országban, s ez még indokoltabbá teszi az ősszel egyébként szokásos tájékoztatást, amikor a társasházak közös képviselőinek, lakóinak figyelmét felhívják a tűzmegelőzési szabályokra. Idén ezt a „Társasházak napja” elnevezésű rendezvénysorozatot a megyében november 24-től 26-ig tartja a katasztrófavédelem. A járvány miatt most nem előadásokra hívják a társasházak közös képviselőit, hanem telefonon, illetve online konzultáción lehet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szekszárdi, dombóvári és paksi kirendeltségén érdeklődni, a kérdésekre választ kapni.

Ma, a szekszárdi tűzoltóságon erről tartott sajtótájékoztatót azzal kezdte Kiefaber Gábor tűzoltó alezredes, a szekszárdi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője, hogy tavaly 150, idén eddig 110 lakástűzhöz riasztották a megye tűzoltóit. Legtöbb esetben a működő tűzhelyen felejtett étel, a rossz helyen meggyújtott gyertya, nem egy alkalommal ágyban dohányzás, de többek között az elektromos vezetékek hibája is okozta a tüzet.

A figyelmetlenség, felelőtlenség mellett az ismeretek hiánya is okolható a tragédiák bekövetkezéséért. Ezt orvosolhatja a háromnapos fórum, amelyen felül, november 26-án online fórumon kaphatnak helyi tapasztalatokról, sajátosságokról is információt az érdeklődők. Ehhez segítséget találnak a katasztrófavédelem internetes oldalán, ahol a katasztrófavédelmi kirendeltségek elérhetősége is megtalálható.

A társasházak tűzvédelmének és a tűz megelőzésének fontos eszköze az időszakos ellenőrzés, mondta Sághy-Takács Krisztián tűzoltó őrnagy, a kirendeltség hatósági osztályának vezetője. Területükön több mint négyszáz társasház van, ezek közül idén 117 többszintes épületben végeztek ellenőrzést, s 37 helyen 53 szabálytalanságot észleltek. Ez kevesebb a korábbiaknál, amit a tájékoztatás eredményességének tulajdonítanak. Az előző években legtöbbször a tárgyak, eszközök szabálytalan tárolása volt tapasztalható, most inkább a házak villámvédelmi hiányosságai és az erősáramú elektromos berendezések kötelező ellenőrzésének elmaradása, vagy az ellenőrzés feltárta hibák javításának elmulasztása okozott gondot.

A kémények használatáról, a gázkészülékek felülvizsgálatára vonatkozó szabályokról, a lakásokon belüli villamos berendezések felülvizsgálatának fontosságáról, a tárolási szabályokról, a napelemrendszerek kivitelezéséről és az online fórumról a [email protected], a [email protected] vagy a [email protected] címen kaphatnak információt a a társasházak közös képviselői, lakói, illetve érdeklődhetnek a szekszárdi 412-422-es, a dombóvári 566-060-as és a paksi 519-220-as telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában