advent

2021.11.12. 17:30

Szekszárd ablakait adventi színekbe, díszbe öltöztetik

Az idén november huszon­nyolcadika advent első vasárnapja, és ekkor kezdődik a Szekszárdi Adventi Ablakok eseménysorozat. Az ötödik éve tartó közös ünneplésről Janó Attiláné hittan­oktató, önkéntes, szervező lapunknak elmondta, az ez évi karácsony talán legfontosabb üzenete, hogy mély lelki élményeket adjunk egymásnak.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Hivatalosan is megnyitották az idei Szekszárdi Adventi Ablakok eseménysorozatot a közösségi oldalon, egy 2019-ben, a Vendel István utcában készült csodás ablak fotójával. Jelenleg harmincnégy család és huszonnégy üzlet, intézmény jelentkezett résztvevőnek, tájékoztatta lapunkat Janó Attiláné hittanoktató, önkéntes, szervező.

– Ez sem a tipikus adventi kalendárium játék, sem a kinek az ablaka szebb verseny, hanem közös készülődés, várakozás, a közösség erejének felmutatása. Az ablakokba kikerülő számok az advent napjainak számát jelzik. November huszonnyolcadikán az 1. számot tesszük ki. Mivel több a jelentkező, ezért lesz olyan nap, amikor a városban több ablak is magán viseli majd az advent adott napjának a számát – mondta.

A családok, a közösségek kedvenc karácsonyi zenéjéről, filmjeiről, meséiről, énekeiről fényképek láthatók majd a Szekszárdi Adventi Ablakok közösségi oldalán. A 2021-es év is a pandémia jegyében telt. Mindenkinek számít, hogy mit hoznak majd az ünnepek, a következő év. – Az idei év közelgő karácsonyi ünnepének az élményekről kell szólnia. Édesanyaként a gyermekeim megnyilvánulásaiból következtettem erre. A kisgyermekeméből, akinek októberben volt az elsőáldozása, és aki akkor azt kérte tőlünk, menjünk Siófokra, közös családi élményeink, emlékeink helyszínére, és ott sétáljunk, ott együnk, ott menjünk el a „szeretem” helyekre. Élményt kért ajándékba, nem játékot. Emiatt gondolom, hogy idén talán az a fontos üzenet, hogy közösen megélt élményeket adjunk egymásnak. Nemcsak családban, hanem tágabb, közösségben megélt ünnepeket, amelyeknek lelki tartalmat adunk – tette hozzá.

Az idei évben is készítenek szekszárdi térképet: hol, melyik utca, melyik házszámában látható az adott adventi ablak. A készülődés, sürgés-forgás elkezdődött, most már csak az ünnep fényét kell a szívekben és a lelkekben elővarázsolni.

A kezdetek

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk: 2017-ben, a szekszárdi Gyimóthy Levente részéről merült fel az ötlet, hogy adventi ablakokkal kellene „feldíszíteni” a megyeszékhelyet az ünnepek alkalmával. Az év megyei önkéntesére, Janó Attiláné Valira bízta a kivitelezést. – Talán Gánt német nemzetiségi kisközség ihletett meg bennünket, sok-sok évvel ezelőtt ott láthattuk a felhívást, hogy december huszonnegyedikéig szeretnék, ha a családok feldíszítenének egy utcára néző ablakot, és egy nagy „adventi kalendáriumot” hoznának létre – mondta Janó Attiláné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában