koronavírus

2021.11.03. 12:24

Szigorúbb szabályok léptek életbe a Tolna megyei bíróságokon

A romló járványügyi helyzet miatt újból kötelező a maszkviselés a Szekszárdi Törvényszék bíróságain. Szigorodtak a bírósági épületekbe való beléptetés, valamint a tárgyalótermi protokoll szabályai is – tájékoztatott közleményben a Szekszárdi Törvényszék.

TEOL

Forrás: MW

A Szekszárdi Törvényszék elnöke, Dr. Csullag Józsefné által aláírt tájékoztatás szerint a szigorúbb rend alapján csak azok léphetnek be a bírósági épületekbe, akik az alábbi pontok valamelyikének megfelelnek.

BELÉPÉSRE JOGOSULTAK:

– munkavégzés céljából a bíróság dolgozója, a bírósággal a szolgálati jogviszonyon kívül más szerződéses jogviszonyban álló személy

– az ügyvédi kamara tagja, az ügyész, az alügyész és az ügyészségi fogalmazó, az igazságügyi szakértő és az igazságügyi szakértőjelölt – a hivatásrendi igazolvány felmutatásával – a bírósági pénztár szolgáltatását igénybe vevő ügyfél, és az igazságszolgáltatásban közreműködő, a bíróság érdekkörébe tartozó feladatot ellátó személy

– a bíróság által foganatosított eljárási cselekményre idézett személy, és az általa a bíróság eljárásában képviseleti joggal meghatalmazott személy, törvényes képviselője

– a bíróság által foganatosított eljárási cselekményről értesített személy;

– a bíróság által foganatosított, nyilvános eljárási cselekményen hallgatóságként megjelenni kívánó személy;

– a bírósági ügyvitel szabályairól szóló 14/2002. (Vili. 1.) IM rendelet (a továbbiakban: Büsz.) 7. § (1) bekezdése szerint, szóban kérelmet vagy indítványt előterjesztő ügyfél;

– az iratbetekintési jogosultsággal rendelkező személy

– a hatóság által a bíróság elé állított személy léphet be

BELÉPÉSRE NEM JOGOSULTAK

A bírósági épületekbe olyan személy nem léphet be, aki járványügyi elkülönítés céljából elrendelt hatósági karantén hatálya alatt áll, továbbá azon személy sem, aki hatósági karantén végrehajtására kijelölt lakóhelyen, karanténköteles személlyel közös háztartásban él. A bírósági épületekbe kapcsolat megszakítását (megszűnését) követő 10 napig olyan személy nem léphet be, aki szoros kapcsolatban állt valószínűsítetten vagy megerősítetten COVID-19 vírussal fertőzött személlyel.

Szoros kapcsolatban álló személynek minősül különösen az, aki a valószínűsített vagy a megerősített COVID-19 fertőzöttel

– egy háztartásban él

– személyes kapcsolatba került (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő)

– zárt légtérben tartózkodott (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő, pl. munkahelyen egymás közelében, iskolában egy osztályteremben, kórházi beteglátogatás során)

– közvetlen fizikai kapcsolatba került (pl. kézfogás útján)

– fertőzött beteg váladékával érintkezett védőeszköz alkalmazása nélkül (pl. ráköhögtek vagy szabad kézzel ért használt papírzsebkendőhöz)

– a repülőúton bármilyen irányban 2 ülésnyi távolságban ült

– egy repülőúton utazott, és a tünetek súlyossága vagy a COVID-19 beteg mozgása indokolja, hogy a repülőgép nagyobb területére vagy akár egészére kiterjeszthető a kontaktuskutatás.

A fentiek fennállását az ügyfelek kötelesek az épületbe történő beléptetést végző alkalmazottakkal közölni, azonban nem alkalmazhatók olyan személy esetében, aki fertőzésmentességét a bíróság épületébe történő belépése időpontját megelőző 72 órán belül elvégzett két negatív eredményű PCR teszttel igazolja.

A belépés és a benntartózkodás általános szabályai

A Szekszárdi Törvényszék, továbbá a törvényszék illetékességi területén működő járásbíróságok épületeibe történő belépéskor és az épületekben tartózkodás ideje alatt mindenki köteles orvosi maszkot vagy munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot (a továbbiakban: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. A maszkot használó személy -kizárólag az azonosítása céljából és annak idejére – a bíróság dolgozója vagy a bíróság biztonsági személyzete felszólítására köteles az arcát eltakaró maszkot időlegesen eltávolítani.

A Szekszárdi Törvényszék, továbbá a törvényszék illetékességi területén működő járásbíróságok épületeibe belépni kizárólag a kihelyezett fertőtlenítő lábtörlő és kézfertőtlenítő használatát követően lehet. Az eljárási cselekményre érkező személyek – kivéve az első bekezdés b) pontjában meghatározottak – a bíróság épületébe az eljárási cselekmény, illetve ügyintézés kezdő időpontja előtt legfeljebb 10 perccel korábban léphetnek be.

Az eljárási cselekmény előtt és közben a tárgyalótermek előterében, valamint a folyosókon várakozni csak a szükséges időtartamban lehet, a várakozás során – amennyiben a helyiség mérete lehetővé teszi – biztosítani kell a személyek közötti 2 méteres távolság megtartását.

A Szekszárdi Törvényszék, a törvényszék illetékességi területén működő járásbíróságok kezelőirodáiban, pénztáraiban a személyes ügyfélfogadás korlátozott. Az ügyfelek által papír alapon benyújtandó beadványokat elsősorban postai úton, vagy a bírósági épületének gyűjtő ládájában elhelyezés útján nyújthatják be.

A bírósági eljárás során a járvány megelőzésére irányadó jogszabályi, valamint a járványügyi készültség és a veszélyhelyzet idejére vonatkozó szabályzati előírásokat alkalmazni kell.

A bíróság által foganatosított, nyilvános eljárási cselekményen hallgatóságként megjelenni kívánó személy; a szóban kérelmet vagy indítványt előterjesztő ügyfél; továbbá az iratbetekintési jogosultsággal rendelkező személy a bíróság épületébe a szabályzat rendelkezéseinek betartása mellett léphetnek be.

TÁRGYALÓTERMEN BELÜLI SZABÁLYOK

A bírósági tárgyalóteremben – ideértve a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben a bírósági eljárási cselekmények foganatosítására kialakított tárgyalótermet – követendő tárgyalótermi protokoll a következő:

– A tárgyalóterembe a kihelyezett kézfertőtlenítő használatát követően lehet belépni.

– A maszk használata az eljárási cselekmény teljes időtartama alatt minden résztvevő számára kötelező. A tanács elnöke -szükség esetén – a maszk levételét rendelheti el a személyazonosság megállapítása céljából, annak időtartamára.

– A tárgyalóteremben – amennyiben a helyiség mérete lehetővé teszi – a jelenlévőknek egymástól 2 méter távolságban kell lenniük. Ennek figyelembevételével az eljáró tanács elnöke az eljárási cselekmény megkezdését megelőzően szükség esetén meghatározza, hogy a tárgyalóteremben – a hallgatósággal együtt – egyszerre hány fő tartózkodhat.

– A behívást követően a tárgyalóteremben az eljárási cselekményen résztvevők kötelesek ülőhelyeiket a tanács elnökének rendelkezése szerint azonnal elfoglalni.

– Az eljárási cselekmény megkezdés előtt hivatalból kell vizsgálni, hogy a járványügyi szabályokra (elkülönítés, zárlat, megfigyelés, ellenőrzés) figyelemmel a tárgyalás megtartható-e.

Amennyiben felmerül annak valószínűsége, hogy a tárgyalóteremben fertőzött személy tartózkodik:

– az eljárási cselekményt meg kell szakítani

– az érintett személyt a bíróság elkülönített helyiségébe kell irányítani azzal, hogy ott várakozzon

– az illetékes egészségügyi hatóságot értesíteni kell

– a tárgyalóteremben tartózkodó személyek adatait és elérhetőségeit – amennyiben addig még nem került rá sor – az eljárási cselekményről készült jegyzőkönyvben rögzíteni kell, majd szolgálati úton a Szekszárdi Törvényszék elnökén keresztül az illetékes hatósághoz el kell juttatni.

A tanács elnöke a járványügyi szabályokra tekintettel a tárgyalás lefolytatására vonatkozóan egyedi szabályokat is megállapíthat.

A belépés és benntartózkodás szabályai megszegésének következménye

– A védelmi intézkedések megszegése a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről 2012. évi II. törvény 239/A. § (1) bekezdés a) pontja szerint szabálysértésnek minősül.

Mint azt megírtuk, november 3.-tól a szekszárdi polgármesteri hivatalba is csak arcmaszkban lehet belépni. Emellett csak a fontos ügyek esetében van lehetőség személyes ügyintézésre.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában