ajándékok

2021.11.30. 07:00

Többet tervezünk költeni az idei karácsonyra

Míg a koronavírus miatt a tavalyi karácsony szűkebb körben telt és az ajándékbeszerzés nagyja átterelődött az online áruházakba, addig idén többet tervezünk költeni. December elején a nyugdíjasok, munkavállalók megkapják az illetményüket és ezt követően kezdődik a bevásárlási roham, legalábbis a kereskedők erre számítanak.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Tavaly átlagosan 52 300 forint volt az ajándékokra szánt keret, idén ez az összeg már megközelíti a 60 ezer forintot, ami átlagosan 15 százalékos növekedést jelent. Ráadásul a hatvanezer forintos keret közel 28 százalékát a gyerekek ajándékaira szánjuk, derül ki az Árukereső.hu és piackutató partnere, a GKI Digital friss kutatásából, mely immár hetedik éve vizsgálja a felnőtt lakosság karácsonyi ajándék vásárlási terveit, szokásait.

Az ajándékozottak elsődleges körét idén is a szűk család jelenti: a megkérdezettek 62 százaléka elsősorban párjának, férjének, feleségének tervez ajándékot vásárolni, emellett többen tervezzük párunk, férjünk, feleségünk rokonságát és barátainkat megajándékozni. Ugyanakkor karácsonykor a legtöbb ajándékot természetesen idén is a gyerekek fogják kapni.

A Covid a tavalyi karácsonyi szezon során a slágertermékek körét is átrajzolta, egy évvel ezelőtt ugyanis a három legnépszerűbb ajándéknak szánt termékkategória a ruházati cikk (51 százalék), a játék (40 százalék), valamint a szépségápolás és kozmetikum (33 százalék) volt. A megkérdezettek többsége saját megtakarításból állja a karácsonyi kiadásokat, de a vásárlók közel tizede áruhitelt vagy hitelt (is) vesz fel.

Az adventi időszakban a nők és a férfiak is jobban szeretnek üzletben vásárolni, mint online, de ez utóbbi vásárlási forma évről évre egyre népszerűbb, annak ellenére, hogy az emberek jobban szeretnek a feldíszített, fényárban úszó üzletekben vásárolni karácsonykor mint online. A vásárlási szokásokkal kapcsolatban a megkérdezettek elmondták, fontos számukra (80 százalék), hogy a karácsonyfán, illetve a lakásban energiatakarékos izzók és ünnepi fények legyenek. A többségnek pedig teljesen mindegy, hogy mit kap, a lényeg, hogy meglepetés legyen.

Olvasóink is készülnek az ünnepre

– Három fiam és három unokám van. Nálunk a karácsony nem az ajándékokról, hanem a szeretetről szól. Ez egy nagyon szép egyházi ünnep. Év közben amikor bárkinek szüksége van egy új ruhára, videóra vagy bármire, azt akkor megvesszük – mondta a bátaszéki Németh Ferencné.

– Elképzelésem sok lenne, csak pénzem nincs elég – mondta Horváth Géza, szekszárdi olvasónk. – Két felnőtt fiam van, mind a ketten betegek, így az én fizetésemből hármónkra nem sok ajándék jut. Örülök annak is, ha legalább karácsonyhoz illő étel kerül majd az asztalra. Ruhára, cipőre év közben is nagyon kevés jut, de abból kell gazdálkodni, amink van.

– Négy unokánk van, a legidősebb 21, a legkisebb 14 éves. Ráadásul sorra jönnek a névnapok – István, Ferenc, János és Éva – melyek a családtagokat érintik – mondta Schmidt Ferencné bonyhádi olvasónk. – Szóval nálunk az egész december ünnep. Ilyenkor nem spórolunk az ajándékokkal. A héten disznót is vágunk, így húst biztosan nem kell venni.

Borítóképünkön: A feldíszített üzlet, az ünnepet idéző zene és az eladó is segíti a vásárlást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában