jelenleg is zajlik

2021.12.03. 12:00

Folyamatos a tolnai holtágak vízpótlása

Jelenleg is zajlik a tolnai holtágak vízpótlása a Sióból – tájékoztatott Beke Zsolt, a KDT VÍZIG Tolna Megyei Szakaszmérnökségének vezetője.

Steinbach Zsolt

Idén már többször is érkezett jelentősebb mennyiségű vízutánpótlás a holtágakba, ennek ellenére ősszel megint jelentősen csökkent a szintjük. Ezért van szükség a mostani pótlásra, amit a Sió – az Árvízkapu lezárásával történő – duzzasztásával tudnak kivitelezni a vízügyi szakemberek. A Sió és a tolnai Déli-holtág közötti Kutyatanyai-zsilipet november 10-én nyitották ki, azóta érkezik a víz. A pótlás 404 centiméteres vízállásnál indult, két és fél hét alatt 38 centiméternyi víz érkezett. A tervek szerint addig lesz nyitva a Kutyatanyai-zsilip, amíg mind a Déli-, mind az Északi-holtág eléri a 450-460 centiméteres víz­állást. Beke Zsolt elmondta: a következő hónapokban, a téli csapadékkal vélhetően tartósabban lehet majd tartani ezt a szintet, de ha ismét jelentősen csökken a vízállás, akkor akár jövő év elején is sor kerülhet újabb pótlásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában