szakmai értekezlet paks ii-ről

2021.12.02. 19:15

Hivatalnokok ismerkedhettek az atomerőmű-bővítés fejleményeivel

A Tolna Megyei Kormányhivatal munkatársainak tartott előadást csütörtökön a Paks II. beruházás részleteiről Süli János Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, dr. Becskeházi Attila Csaba, az atomerőmű fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár, Lenkei István a Paks II Zrt. vezérigazgatója és dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott.

Gazsó Rita

Fotó: Makovics Kornél

Magyarország, a térség és Paks város szempontjából is kiemelkedő fejlesztés az atomerőmű bővítése, nyugodtan állíthatjuk, hogy az évezred első felének egyik legkomolyabb közép-európai beruházása – mondta bevezetőjében dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott, a Paks II-ről tartott előadáson, amelynek célja volt, hogy a hivatalnokok bepillanthassanak a projekt részleteibe, tájékozódjanak leendő feladataikról.

– Nem csupán a két atomerőmű blokk, hanem környezetének fejlesztését is kiemelt feladatuknak tekintik a kezdetektől – hangsúlyozta az eseményen Süli János miniszter. Mint mondta, ennek érdekében indult el az együttműködés a Közép-Dunamenti Fejlesztési Régió 99 településével. A tervek között szerepel munkahelyteremtés, infrastruktúra-, és település fejlesztés, amelyhez uniós forrásokat is igénybe vennének. Az erőmű és a Kalocsa-Paks híd építésével összefüggésben nagy ütemben folynak az útfelújítások, hálózatfejlesztések. A híd megépítése jelentős, több mint hatvanezres populációt köt majd össze az autópályával – mutatott rá.

Lenkei István Paks II Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, már jó ideje elkészült a felvonulási területet villamosárammal ellátó transzformátorház, jövő év közepére megépül két irodaház, mellette egy konyhával és étkezővel, egy betonkeverő műhely, valamint egy acél- és betonacél szerelő üzem. Hamarosan látványos szakaszához érkezik a beruházás: év elején megkezdődhet a blokkok építéséhez szükséges munkagödör kiásása.

Dr. Becskeházi Attila Csaba államtitkár az egyik legfontosabb stratégiai feladatként a Paks II miatt ide érkező munkaerő hosszútávú elhelyezéséhez szükséges, megfelelő minőségű szálláshelyek kialakítását jelölte meg. Pakson ennek érdekében alakítanak ki egyebek mellett egy 400 férőhelyes lakóövezetet, az ipari parkban egy 300 fős munkásszállást, valamint ideiglenes, konténeres szálláshelyeket Fadd-Domboriban. Hozzátette, ezekhez helyi infrastrukturális fejlesztések – egészségügyi, kulturális pontok, valamint rendőrségi, tűzoltósági bázisok kialakítása – is szükséges.

Támogatásból ellenszél

A szakmai értekezleten Süli János felelevenítette a projekt életében legfontosabb időpontokat, kezdve 2009-től, amikor az országgyűlés döntött az új atomerőmű blokkok telepítésének előkészítéséről. Emlékeztetett arra, hogy a beruházás kezdeti csaknem összpárti támogatása mögül mára kihátrált az ellenzék, csak a kormánypárt maradt, amely állandó össztűz alatt áll. Az indokok között hallani, hogy az atomerőmű nem biztonságos és építése nem gazdaságos, helyette az alternatív energia termelését szorgalmazzák. A hosszas engedélyeztetési procedúráról is beszélt, mára a környezetvédelmi és telephelyengedélyt sikerült megszerezni, a létesítési engedélyre viszont további hiánypótlást vár a hatóság.

https://www.teol.hu/gazdasag/hazai-gazdasag/suli-janos-atomenergia-nelkul-nincs-zold-jovo-es-alacsony-rezsi-4240301/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában