Visszatekintés

2021.12.29. 17:30

Koccintás a Népújság borával – ez történt 2021 októberében

Az év végéhez közeledve visszatekintünk 2021 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság és a TEOL.hu archívumát hívtuk segítségül, így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. A sorozat október hónappal folytatódik.

Szeri Árpád

A Tolnai Népújság partnertalálkozóján Süli János miniszter áttekintést adott a Paks II. energiablokkjainak építéséről Fotó: Mártonfai Dénes

Három gyulaji férfi vesztette életét egy közlekedési balesetben szeptember végén. Az október 4-i lapszám a gyászoló községet mutatta be. „Gyertyákat, mécseseket, virágokat helyeztek el Gyulaj lakói a központban található kőkereszt lábánál pénteken este. (…) A falut sokkolta a tragédia.” A válságos állapotban kórházba került, ugyancsak helyi két fiatal közül az egyik nem sokkal később szintén elhunyt, így a baleset áldozatainak száma négyre emelkedett

Közlekedési baleset áldozataira emlékeztek Gyulajon Fotó: M. D.

Október 6-án az 1848/49-es szabadságharc vértanúira, köztük az aradi tizenháromra emlékezett az ország, így a megye is. A kedvezőtlen időjárás miatt – írta meg az október 7-i lapszám – Bonyhádon is rendhagyó helyszínen, a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban zajlott a megemlékezés, ahol Filó Tamás történelemtanár mondott beszédet. Fehérvári Tamás, a Megyei Közgyűlés elnöke is megtisztelte jelenlétével az ünnepséget. 

Fehérvári Tamás az október 6-i megemlékezésen Fotó: M. K

Új kopjafát avattak a bukovinai székelyek Bukovinából való hazatérésének nyolcvanadik évfordulóján a Bonyhádi Székely Emlékparkban – számolt be az eseményről az október 9-i lapszám. A kopjafa leleplezésénél és az emlékkoszorúk elhelyezésénél Potápi Árpád János, Illés Tibor a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke és Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád város polgármestere segédkezett. A program ezt követően a nemrég megújult Perczel-kúria épületében folytatódott a megemlékező műsorral és díjak átadásával. 

Potápi Árpád János és Illés Tibor a kopjafaavatáson Fotó: M. K.

„Festői szekszárdi borvidéki környezetben zajlott le a Tolnai Népújság partnertalálkozója” – olvasható az október 15-i lapszámban. „A Bodri Pincészetben a megye politikai és gazdasági életének jeles szereplői, vállalatok és intézmények vezetői tisztelték meg jelenlétükkel a rendezvényt. A meghívottak több előadást is meghallgattak és elnöki pohárköszöntő után megízlelhették a Népújság borát.” A következő nap címlapját a vadászoknak szentelte a lap. „Halászat, vadászat és madarászat volt a témája annak a vadgazdálkodási konferenciának, amely az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezetének rendezésében zajlott a Vármegyeházán. Kocsner Antalnak, a megyei szervezet elnökének a több évtizedes munkájáért az Országos Magyar Vadászati Védegylet által adományozott Magyar Vadászatért érdemérmet dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott adta át.”

Kocsner Antal veszi át a kitüntetését Fotó: Mártonfai Dénes

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján megyeszerte megemlékezéseket tartottak. Tolnán Elég volt! címmel adták elő a Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium diákjai a városi ünnepi műsort – adta tudtul az október 5-i lapszám. „Ünnepi beszédet Horváth István országgyűlési képviselő mondott. Legfontosabb hívószavai a szabadság, a keresztény hit, a nemzeti önrendelkezés voltak. Mint fogalmazott, ma újra a mi kezünkben van a lehetőség, hogy Magyarország ismét a saját útján haladjon és megvédje függetlenségét.” 

Appelshoffer Ágnes és Horváth István a tolnai megemlékezésen

Különleges és szó szerint látványos hírrel lepte meg az olvasókat az október 30-i lapszám. „Felállították csütörtökön a szekszárdi Béla király téren a Szent Korona óriási makettjét. A Rotary Club Szekszárd együttműködése eredményeként az Udvarhely Kultúrájáért Egyesület által összeállított építmény a korona széles körű megismertetését célozza, október 28-a és november 21-e között lehet itt megtekinteni. A tervek szerint végigjárja az egész országot.” 

A Szent Korona-makett hamar népszerűvé vált Fotó: Makovics Kornél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában