Vízpótlás

2021.12.20. 15:30

Közelebb a megoldás

S. K.

Fotó: Shutterstock

Az idei aszályos időjárás miatt az év során több alkalommal is kritikus volt a tolnai holtágak vízszintje és ökológiai állapota. A Sióból történő vízpótlásokkal azonban sikerült enyhíteni a problémát.

Ezek az intézkedések azonban inkább tüneti kezelésnek számítanak. A holtágak revitalizációjához, újraélesztéséhez komplex beavatkozásra lenne szükség. Ennek egyik legfontosabb eleme az egész évben rendelkezésre álló, független vízpótlási lehetőség biztosítása, ami jelen helyzetben a dunai doromlási szivattyúállomás újbóli üzembe helyezésével lenne a legkézenfekvőbben megoldható. Ezen a téren történt is egy fontos lépés: idén nyáron a vízügyi szakemberek felmérték a létesítmény állapotát. Annak érdekében, hogy kiderüljön: milyen műszaki beavatkozások szükségesek az üzembe helyezéshez, és ehhez mennyi pénzre lenne szükség.

Nemrégiben újabb jó hírt kapott az önkormányzat holtág ügyben a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség (KDMFÜ) Nonprofit Kft-től: a társaság sikeresen pályázott a Paksi Ipari Park (PIP) Nonprofit Kft-hez a fadd-dombori, tolnai és bogyiszlói holtágak rekonstrukciójának előkészítésére. A projekt során 2023 első félévéig kidolgoznak egy megvalósíthatósági tanulmányt, valamint legalább két holtág esetében elkészítik a vízjogi létesítési engedély megszerzéséhez szükséges terveket.

A fejlesztés célja a holtágak revitalizációja, az ökológiai állapot javítása és komplex térségfejlesztés megalapozása. Konkrétabban ez az öntözési vízkivétel biztosítását, iszapkotrást, iszap zagyterek építését, partrendezési munkákat és dunai vízkivételi helyek felújítását jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában