Megyei körkép

2021.12.13. 07:00

Már a harmadik gyertya fénye is világít az adventi koszorún

Valószínűleg minden településen tartottak valamilyen kisebb-nagyobb ünnepséget, programot, műsort advent harmadik vasárnapján. Ebből nyújtunk át egy csokorral olvasóinknak.

Munkatársainktól

A mucsfai ünnepi programban fellépett többek között a Regöly népdalkör is (Fotó: Mártonfai Dénes)

Decs Falukarácsony címmel rendeztek ünnepi műsort szombaton a felújított faluházban. A gyerekektől az idősekig minden korosztály számára akadt program. Nyilván a járvány miatt a szokásosnál kevesebben vettek részt a rendezvényen. A kommentek szerint viszont, akik ott voltak, azoknak tetszett a műsor, mondta el lapunknak Kiss Erika, a faluház vezetője. Az ingyenes program tizenöt órakor kezdődött, és este tíz óra után ért véget. Ezzel két év után ismét ténylegesen birtokba vehették a faluházat a decsiek.

Gyerekműsort adott az Iszkiri zenekar Decsen Fotó: Mártonfai D.

Szekszárd A megyeszékhelyen is már három adventi gyertya világít. A szeles idő miatt ezüstvasárnap rendhagyó módon a Piac téri ifjúsági közösségi házban gyújtotta meg a harmadik gyertyát Sefcsik Zoltán evangélikus lelkész. Áldásában elmondta, az ősi adventi üzenet talán most még fontosabb, mint eddig bármikor, mert olyan időszakot élünk, amikor bizonytalanná vált tudósaink, filozófusaink, vezetőink hangja, szorongva éljük át törékeny voltunkat. De az üzenet lényege örök: van világosság az árnyék völgyében. A gyertyagyújtást követően a Buborék együttes, majd a Humen Brass Band adott műsort.

Sefcsik Zoltán evangélikus lelkész gyújtotta meg a szekszárdiak harmadik gyertyáját (Fotó: M. D.)

Bátaszék Már kora délután felállították szombaton a nagy katonai sátrakat, melyekben az „Adventi forgatag” elnevezésű rendezvényt tartották a Piac téren. Tavaly ez a rendezvény a járvány miatt elmaradt. Idén viszont felgyúltak a fények a város karácsonyfáján, és a bátaszékiekből összeállt kórus karácsonyi dalokat énekelt, melyhez a közönség is csatlakozott. Kráflival, forralt borral, teával, zsíros kenyérrel és süteményekkel kínálták egymást a helyiek. A sátorban a helyi kézműveseknek is szorítottak helyet, kedves és igényes ajándékokat lehetett vásárolni. Az ebből befolyt összeget a rászorulóknak ajánlották fel.

Bonyhád Ismét nagyon sokan látogattak el szombaton a III. Völgységi Advent rendezvényeire. Nagy sikere volt a vásáron megrendezett jótékonysági süteményvásárnak is, mely civil kezdeményezésre indult. – Közel 250 ezer forint folyt be a sütemények árusításából. Solymosi Eszterrel közösen macaronnal és mézeskaláccsal járultunk hozzá a jótékonysági gyűjtéshez – mondta el lapunknak Orbán Zsanett, a jótékonysági vásár egyik támogatója. Ezt az összeget az Életút Kistérségi Közhasznú Családsegítő Egyesület osztja szét a rászoruló családok között.

Jótékonysági sütivásárt rendeztek Bonyhádon (Fotó: Máté Réka)

Mucsfa Adventi koncertet tartottak a Mucsfai dalkör és a Mucsfáért Egyesület szervezésében ezüstvasárnap délután a katolikus imaházban. Az immár harmadik évben megrendezett ünnepi programban fellépett a Regöly népdalkör, a Sárpilisi Tüskerózsa Dalkör, Bíró Jolán Harcról, a Váralja népdalkör, a nagyvejkei asszonykórus, a Mucsfai dalkör és Kemény Jánosné. Miklós Klaudia és Miklós Viktória verset mondtak és fuvoláztak. A koncert után szeretetvendégséget tartottak a művelődési házban, tájékoztatta lapunkat Biliczkiné Máté Mária, a dalkör vezetője.

Tolna Gabona Babona. Tolnán az utóbbi években ezen a címen rendeznek Luca-nap táján kézműves gyermekprogramot az adventi rendezvények sorában. Szombat délután a MAG-Házban a Tolnai Kulturális Központ egykori és jelenlegi munkatársai várták a kicsiket és szüleiket. A fő program a háziszaloncukor-készítés és a mézeskalácssütés volt, de lucabúzavetésre is volt lehetőség. A szintén helyben megformázott mézeskalácsokat pedig a MAG-Ház kemencéjében sütötték ki. Az adventi program zárásaként a Lovardában Varga Feri és Balássy Betti adott koncertet.

Házi szaloncukrot készítettek a gyerekek Tolnán (Fotó: Kiss Albert)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában