Az orvos válaszol

2021.12.12. 09:30

Milyen vitaminokat szedjünk télen?

Dr. Ferk Dóra szekszárdi háziorvos_Fotó: Mártonfai Dénes

Fotó: Mártonfai Dénes

A vitaminok nélkülözhetetlenek az egészség fenntartásához. A téli időszakban, mivel a hidegebb, párás időszak számos vírus terjedésének kedvez, még inkább figyelni kell, hogy biztosítsuk a szükséges mennyiséget a szervezet számára. 

A téli hónapok során az immunrendszer erősítésére, a fertőzés megelőzésére megfelelő mennyiségű C-vitamin szedése ajánlott – mondta dr. Ferk Dóra. A szekszárdi háziorvos jelezte, emellett az A-, B-, E- és D-vitaminok pótlása is kiemelten fontos.

Megtudtuk, az A-vitamin a megfelelő látást segíti, valamint gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is van, a B1-vitamin energiát biztosít, jót tesz az idegrendszernek, véd a depressziótól, míg a B6 a hideg időszakban felerősödő hajhullás ellen kiváló. Az E-vitamint főként gyulladáscsökkentő hatása miatt szedjük, de hatásos az immunrendszer védelmében, és szép lesz tőle a bőr. A napfény hatására termelődő D-vitamin mennyisége is visszaesik télen, ezt K2-vitaminnal kombináljuk, mert csak együtt biztosítják hatékonyan a csontok, erek és a szív egészségét.

A háziorvos hozzátette, télen ásványi anyagokra és nyomelemekre is fokozott szükség van. Ilyen a magnézium, amely csökkenti a stressz káros hatásait, a szelén, amely az idegrendszer és az idegsejtek működéséhez elengedhetetlen, a nátrium és a kálium, amelyek együtt segítik a sejtek egészséges állapotának fenntartását. A jód a pajzsmirigyhormonokért felelős, a vas hiánya fáradékonyságot, vérszegénységet, az immunrendszer legyengülését okozza. Rézre a vérképzéshez és az idegrendszer működéséhez van szüksége a szervezetnek, míg a króm, cink vagy a mangán szerepe a szénhidrát-anyagcserében van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában