Cikádor Főnix

2022.01.31. 11:30

A gyerekeknek hasznára válik az önkéntesként szerzett tudás

Alsónyéken egy református egyház tulajdonában álló épület ad otthont egy hármas kategóriájú önkéntes tűzoltó egyesületnek, a negyedik esztendős Cikádor Főnixnek. Az ifjúságnevelés égisze alatt Storcz Gábor, az egyesület elnöke kitartott korábbi elképzelése mellett, és ő nyitotta meg a gyerekek előtt a manapság ritka, íratlan szabályok szerint működő közösség kapuit.

Munkatársunktól

Storcz Gábor mutatja be a feladatot az ifjúsági szervezet tagjainak (A szerző fotója)

Storcz Gábor, az egykori önkéntes és önkormányzati tűzoltó a gyerekekkel már 13 éve foglalkozik. Ipari alpinista képzettségének birtokában a kötélbiztosítások mellett, a magasban is otthonosan mozog – írta Köves Péter, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője.

A tűzoltó szereléseken felül az egészségügyi, elsősegélynyújtó ismereteken át, egészen az önmentésig megannyi tudás birtokába juthatnak az önkéntes tevékenységet vállaló általános iskolai felső tagozatos és középiskolai diákok. Bizonyos szabályok szilárd talajon fekszenek, az első és legfontosabb az „Állj!” vezényszó figyelembe vétele a gyerekek biztonságát szavatolja. Új belépőként az integráció nagyon egyszerű, a közösség által lefektetett belső szabályokkal kell tudni mindössze azonosulni. 

A 2021-es országos ifjúsági tűzoltóversenyen is szépen helyt állt a Cikádor Főnix csapata. A pályán elhelyezett akadályok, részfeladatok végrehajtása közben egyetlen szó sem hagyhatja el a versenyszámban résztvevők száját. A fegyelmezett csendet a fizikai erőpróbát kifejező gyakoribb légvétel, suhanó cipők, guruló tömlők, sugárcsövekből céltáblát telibe találó vízsugarak zajai törik csak meg. Mégis a leghangosabb a versenyszámot figyelve az a koncentráció, az a befektetett energia, az egymás irányába tanúsított türelem, figyelem, amelyek minden részmozzanatból visszaköszönnek. Ezek azok a „kincsek”, amelyek heti rendszerességgel csábítják vissza a gyerekeket Gáborhoz. Vakon bíznak a csapatot összetartó erő őrzőjében. 

A fiatalok csendben, figyelmesen dolgoznak

Bárhol az életben a hasznukra lesz ez a csomag, amelyet itt a táskájukba helyezhetnek. A közösségi élet egész évben zajlik Alsónyéken. A rendelkezésükre álló épületet azzal a feltétellel kapták meg, hogy az igénybe vett helyiségeket és a hozzájuk tartozó portát rendben tartják, a munka mellett gyakran jut idő egyéb kikapcsolódásra is, egyéb csoportos, játékokkal teli foglalkozásokra. Olykor pedig a szülőkkel karöltve egy-egy közös bográcsozás erejéig kürtölik össze a csipet csapatot. 

A 2021-es esztendőt Gáborék elégedetten zárhatták: a református egyház épülete, a katasztrófavédelem eszköztámogatásokkal és működéssel kapcsolatos pályázata, a már említett CTIF ifjúsági tűzoltóverseny és egy tábor, mind a 2021-es év eredményei. December 24-én az egyesület diákjai a szülőkkel együtt csatlakoztak egy bátaszéki vállalkozó karácsonyi akciójához. Az ünnepi vaddisznópörkölt 1200 főre készült, amelyhez Cikádor Főnix logóval ellátott kis mézeskalács csomag járt. A sütemények készítésében a fiatalok természetesen szintén részt vállaltak, csakúgy, mint a csomagok összeállításában. Az önkéntes csapat 250 kis ünnepi ajándékcsomagot jelentett készre, hozzájárulva sokak karácsonyához.

A versenyen kiválóan megállták a helyüket a gyerekek (A szerző fotója)

A működés az nem lehet az anyagiak kérdése. Minden eszközzel azon van Storcz Gábor és 13 felnőtt önkéntes tag, hogy a 14 gyerek zavartalanul találkozhasson a megszokott helyen és időben. A Tolna Megyei Tűzoltószövetség, egy-egy helyi vállalkozó és a szülői támogatáson felül alumínium dobozokat, és egyéb fémhulladékot is gyűjtenek. Így igyekeznek előteremteni a működéshez szükséges materiális javakat. A környezetükben élők ezzel tisztában is vannak, és szívesen adják oda az egyesület részére összegyűjtött újrahasznosítható, nem mágnesezhető fémhulladékot.

A távolabbi célokat illetően Storcz Gábor továbbra is szeretne indulni az ifjúsági CTIF tűzoltóversenyeken. Az álmai között szerepel, hogy a jövőben a Cikádor Főnixnél nevelkedett ifjúság majd egy beavatkozó tűzoltó egyesületként is funkcionálhasson, élesben káreseteknél. Ezekhez viszont majd technikai, tűzoltó szakfelszerelésekre és egyéb egyéni védőeszközökre is szükségük lesz. 

Az elnök 2022-ben egy felnőttcsapatot tervez összeállítani a következő CTIF versenyre, mindamellett hogy az ifjúsági korosztályban is indulna. Szeretne pályázni, továbbá szükség lesz a népes táborra is, bízik abban, hogy sok új arccal bővül majd az egyesület. A távolabbi tervekre vonatkozóan is vannak elképzelések, amelyek a jövő nemzedékére vonatkoznak, akik majd hasonló lelkesedéssel igyekeznek átadni azt a tudást, azokat az értékeket, amelyeket egy-egy apró Tolna megyei település egyik rejtett szigetén foghatnak a kezükben Gábor büszkeségei. Egyik fiatalt sem félti, hogy felnőttként majd becsülettel megállják a helyüket, és amennyiben nem is maradnának helyben, de egy-egy távolabbi településen folytatnák majd azt a munkát, amelyet Alsónyéken elsajátítottak, akkor Gábor már úgy érezheti, hogy beérett a munkájuk gyümölcse. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában